Френски медици поискаха охрана от агресивни антиваксъри

0

- Advertisement -

Лекарският колектив #StopMenaces поиска от френските власти да гарантират безопасността на лекарите, които биха искали да получат защита, пише Le Parisien. „Искаме от държавата да използва всички необходими средства, за да осигури нашата защита: да осигури телохранители или полицейска защита на тези лица сред медицинските работници и учените, които отправят искане за това и които са най -застрашени“, се казва в отворено писмо, публикувано от вестник Le Parisien, предаде Агенция „Фокус”.

Както отбелязва изданието, някои стигат дотам, че плащат на телохранителите от собствените си джобове, като д-р Джером Марти. „Да стигнем до тази граница е ужасно доказателство за фиаско и безразличие на правителството“, оплакват се лекарите, подписали документа. Причината за искането е „поредната епидемия по време на кризата COVID-19“ – увеличаване на агресията, която се засили това лято след въвеждането на санитарни пропуски във Франция. Лекарите, фармацевтите и учените все по-често стават жертви на нападките на противници на правителствената епидемична стратегия и теоретици на конспирацията.

Те са отговорни за опожарените центрове за ваксинация, писма с куршуми вътре, изпратени до четирима фармацевти в Корсика, аптечен работник, описан като „колаборационист“ в Монпелие, както и обезобразена входна врата към къщата, където според погрешното предположение на протестиращите , живее директорът на отдела за обществена помощ на болниците в Марсилия. По думите на експерта по културата на интернет общуването Тристан Мендес Франс, „е достатъчно просто да пуснете имената в група в Телеграм, за да превърнете хора в мишени“.

- Advertisement -

От своя страна синдикатът на Ордена на лекарите също иска от правителството да защити работниците в бели престилки. „Ние ги насърчаваме да подават жалби и да се отчитат пред съвета на отдела и изискваме защита, съизмерима с всеки случай“, казва Жан-Марсел Морг, заместник-председател на асоциацията. Въпреки това, според него, поради липсата на преброяване, е невъзможно да се знае точният брой на такива съобщения.

Заявленията до полицията обаче често не получават последващи действия, оплакват се медицинските работници. „Наскоро бяхме в списъка на лицата, които трябва да бъдат съдени и осъдени на обезглавяване“, предупреждава екипът в отворено писмо. Лекарите се опасяват най-много, че някой радикално настроен или неуравновесен човек може да премине към действия.

Както припомнят авторите на писмото, досега единственият отговор на правителството по проблема е бил предупреждение от здравния министър Оливие Веран към онези, „които искат да сеят страх“ и обещанието за „абсолютна твърдост“ от говорителя на правителството Габриел Атал . Обаче „без действие говорим за празни думи“, оплакват се подписалите. Въпреки че проблемът е бил обсъждан в парламента, това не е последвано от никакви действия или дори ангажименти, констатират лекарите, припомняйки, че освен публични осъждания и заплахи, е имало и физически нападения срещу здравни работници с увреждане на оборудването.

„В такава ситуация всички са притеснени и трябва да се мобилизират. Призоваваме парламентаристите да действат на тяхно ниво пред властите, а гражданите да се присъединят към нашия призив към министерствата да вземат мерки за защита на тези, които са преследвани и заплашвани, и да решават независимо проблема чрез конкретни действия“, пишат авторите на документа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече