Дачев за цената на тока: Нещата са по-страшни, отколкото си представяте

0

- Advertisement -

„Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лв., а цялата икономика – 320 лв.”, заяви Красимир Дачев – бизнесмен и зам.-председател на Българската търговска промишлена палата.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, добави той в ефира на Нова ТВ.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеци е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

- Advertisement -

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лв., което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират.

„Но за разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари. Сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето, например, Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, каза още бизнесменът.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой не се занимава със съществените неща.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече