Кирил Петков: Коалиция с ГЕРБ и ДПС е невъзможна!

0

- Advertisement -

Бившият служебен министър Кирил Петков заяви, че коалиция на „Продължаваме промяната“ с ГЕРБ и ДПС на тези избори не е възможна, но не изключва провеждане на разговори с тях при промяна в позициите им за в бъдеще.

„Представете си, ако изведнъж ГЕРБ има някакви нови лидери, които казват: старото лидерство сгреши ужасно много, да се раздадат 2 млрд. през ББР е най-порочният модел и да се строят язовири без поръчки е най-порочният модел и кажат – искаме да загърбим това нещо, тогава пак може да се говори. Ние трябва да спрем да говорим за брандове, трябва да говорим за хора, защото за тези партии всъщност хората са определящи, за виждания и политики и да сме сигурни, че всички сме се обединили около това да спрат кражбите и корупцията. И тогава спокойно може да се определяме спокойно – леви, център, дясно, толкова много пари ще има за българите, че това в момента за мен е второстепенна задача“, коментира той пред БНТ, като не изключи това да важи и за общи действия с БСП.

Петков обясни, че не е отказал коалиция на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а е уточнил, че не трябва да сe явяват с общи листи и да се споразумеят за общи принципи.

„Аз ги виждам – Мая Манолова отляво, ние сме новият център, ДБ отдясно, където трябва да се споразумеем за общи принципи за едно бъдещо коалиционно управление. Не трябва да караме хората да гласуват за някаква конфигурация, която е неестествена за тях, трябва да имат избор между ляво, център и дясно, но да са сигурни, че ние сме се разбрали върху общите принципи за бъдещото управление, така че да са сигурни, че след изборите няма да има дискоодринация“, допълни той.

- Advertisement -

По повод двете партии, с които „Продължаваме промяната“ ще се явят в коалиция на изборите, за да ги ползват като мандатоносител, Петков коментира:

„Средна европейска класа“ избрахме през човек. Аз лично Косьо Бачийски го познавам, виждах неговите битки в Бургас, включително с Росенец и летището в Бургас – там минахме от човека към партията, не от партията към човека. „Волт“ ни хареса заради техните общи перспективи за развитие – там се говори за кръгова икономика, за прозрачност, за електронно управление“.

„Ще има още партии в коалицията, те ще са малки, но трябва да имат общи цели – „не“ откъм средства, „не“ откъм правене на листи, но „да“ откъм продължаване на промяната заедно“, уточни ексминистърът.

По повод прогнозите в социологическо изследване за резултата на новата формация на вота, той каза:

„Уникална е цифрата 9%, когато още няма партия, няма структури, има само двама човека, които хората са видели във времето, че сме постигнали доста неща за четири месеца. И ние казваме, че тези четири месеца ще ги направим четири години“, заяви той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече