Математик като лош пророк: Локдаун при 10 000 новозаразени около 15 октомври

0

- Advertisement -

Нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден очаква математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделени. Свети червена лампа, каза той пред bTV.

От тази дата той очаква и новозаразените на ден да минат 10 000. В сметките му обаче влиза и скритата заболяваемост.

Проф. Кунчев защити въвеждането на локдауни – досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена.

- Advertisement -

Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000, смята той. Според него трябва да минат поне 15-20 дни, за да се види резултат от каквито и да е мерки. 

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

„От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища“, обясни проф. Кунчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече