Пътният бранш натиска кабинета за пари с национален протест днес

0

- Advertisement -

Членовете на браншовата камара ”Пътища” излизат днес на протест в цялата страна, за да поискат от държавата перспектива за бранша, съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след участие в заседанието в правосъдното министерство на работна група, създадена по разпореждане на премиера за намиране на решение на проблемите в пътно-строителния сектор.

Протести ще има във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16:00 до 17:00 ч. „Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме“, каза Чайков.

„Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция „Пътна инфраструктура“, не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности“, напомни Чайков, цитиран от „Дарик“.

„Проблемът е достатъчно сложен и страните преди доста време тръгнаха от доста диаметрално противоположни позиции и никой от нас не е очаквал днес да се постигне окончателно решение“, коментира Чайков резултатите от срещата и изтъкна, че работната група от страна на администрацията е свършила доста работа и вече има предложение, което трябва да бъде огледано от юридическата му страна от юристите на Камарата, за да се даде становище доколко то е приемливо за бранша.

- Advertisement -

„Дяволът е детайлите, на този етап това, което е на масата, е правната рамка и частично предложение за финансовата рамка“, заяви Чайков. Той уточни, че конкретните параметри ще бъдат коментирани след среща с премиера, която се очаква, след като той получи доклада от работната група, който ще му бъде предаден утре или най-късно в четвъртък. 

В отговор на въпрос той каза, че по-скоро изглежда, че ще има зимно поддържане на пътищата, стъпвайки, включително и на предложението на работната група, което Чайков не коментира. То със сигурност е насочено към нормализиране на условията за провеждане на зимно поддържане този сезон, допълни той и каза, че за фирмите е важно първо да тръгне ефективно плащането, за да се подготвят за зимата и да получат перспектива от страна на държавата.

Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, който е част от работната група, коментира пред журналисти, че държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата. Той потвърди уверението на бранша, че зимата няма да ни изненада.

„Въпреки всички задължения, които са приети по изпълнението на договорите и неразплатени все още, бизнесът е готов да се справи със ситуацията“, каза Граматиков.

Чайков обаче уточни, че за целта е необходимо да има споразумение с правителството. По думите на заместник-министъра такова се очаква да бъде постигнато скоро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече