Разследването за отравянето на Навални получи награда “Еми”

0

- Advertisement -

Разследване с българско участие получи награда “Еми”. Става дума за разкритията около отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, които бяха направени от CNN, “Insider” и “Bellingcat”. Голям принос за разследването носи българският журналист в “Bellingcat” Христо Грозев.

Така наречените журналистически награди “Еми” се връчват от Националната академия за телевизионни изкуства и науки. Церемонията се провежда за 42-ри път.

- Advertisement -

Разкритията на разследващата група показаха, че през август 2020 г. служители на специалната група на ФСБ, действаща под прикритието на Института по съдебна медицина, са извършили опит за убийство на Алексей Навални с “Новичок”.  Материалът, публикуван на 14 декември миналата година, показва, че служители на ФСБ са били по петите на Навални от няколко години. 

Още в началото на тази година Грозев посочи, че е почти невъзможно руският държавен глава Владимир Путин да не знае за покушението над опозиционера и отравянето му не може да стане без неговия подпис. Причината – никой в ФСБ няма право да се докопа до бойно отровни вещества, ако няма втори подпис. Такъв може да бъде даден след одобрение от страна на службата за охраната на президента. 

Разследването за отравянето на Навални е спечелило 2 награди “Еми” – за най-добро журналистическо разследване и и за най-добро проучване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече