Шпионски игри: Агент на ЦРУ в Сърбия – с Хавански синдром, изведоха го от страната

0

- Advertisement -

Служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в Сърбия е поредният американски представител в чужбина, пострадал от т. нар. акустична атака и изведен от страната. За това съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Вестникът се позовава на действащи и бивши представители на американската администрация, пет години след като в Куба бе регистриран първият случай на такъв синдром – главоболие и усещане за шум и вибрации в главата, проблеми със зрението и когнитивните функции. Засегнатите по някои оценки достигат общо 130 за половин десетилетие.

Синдромът, пише вестникът, е причина някои дипломати неохотно да приемат назначения в чужбина. Държавният департамент и ЦРУ в момента разследват съобщенията за възможни проблеми със здравето на засегнатите.

- Advertisement -

Според Вашингтон новият инцидент в Сърбия предполага, че атаките срещу американски служители в чужбина се увеличават. За изданието професорът по неврология от университета в Джорджтаун Джеймс Джордано обяснява, че в последните два или три месеца има няколко аналогични случая.

Вашингтон смята, че симптомите, засегнали дипломати както в резиденции, така и в хотели в Хавана, може да са резултат от насочено радиочестотно лъчение.

Подобни инциденти са регистрирани в Китай, Русия, Австрия и Германия, непотвърдени случаи – в Полша, Грузия, Тайван и Вашингтон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече