Бойко Ноев към Рашков: Проверете отравянето на Гебрев!

0

- Advertisement -

Бившият военен министър Бойко Ноев написа писмо до служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, в което го призовава да направи пълен преглед на разследванията, свързани с отравянето на оръжейния бизнесмен Емелиян Гебрев и с взривовете в български оръжейни фирми.

„На 21 септември британските власти официално потвърдиха съучастието на руския гражданин Денис Сергеев (известен още под името Сергей Федотов) в опита за покушението с използването на „Новичок“ на територията на Великобритания през. м. март 2018 г. Същото лице, заедно с други, е установено в разследването на опита за убийство на трима български граждани на територията на България в края на м. април 2015 г. с отрова от същата химическа група. Срещу тях българската прокуратура е повдигнала съответните обвинения“, пише Ноев в писмото, разпространено и по БГНЕС.

Според Ноев, заключенията на британските разследващи придават нови измерения на разследването, както в национален, така и в международен план и за пръв път официално се потвърждава пряката връзка между двете престъпления. Той посочва, че самият е свидетел по въпросното ДП № 513-ЗМК-124/2015 по описа на СДВР.

- Advertisement -

Ноев твърди в писмото до Рашков и следното: „Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт, вкл. на най-високо равнище в периода април 2015 – април 2021 г. са разпореждали, или лично са предприемали целенасочени действия за възпрепятстване на разследването, за отклоняването му в погрешни посоки, за заличаване на доказателства, за саботаж на международното сътрудничество по въпроса и др. Потвърждения за това като имена, факти и обстоятелства има от многобройни източници, в т.ч. извън България“.

Той твърди, че е било манипулирано, или възпрепятствано разследването по отношение на имената и самоличността на конкретните извършители, оръдието на престъплението (съставът на химическото съединение), мотивите за престъплението, възможните помагачи и поръчители, връзките с други терористични действия и инциденти на наша територия.

„Полагани са специални усилия за недопускане, саботиране и прекратяване на разследванията по взривовете в обекти на производители на специална продукция (ЕМКО, Арсенал, ВМЗ и др.) в периода 2011-2020 г., както и възпрепятстване на международното сътрудничество по тези случаи“, пише още бившият военен министър и припомня, че заподозрени за извършване на тези терористични действия на територията на България, Чехия и вероятно и други страни са същите или близки до тях извършители.

Веднага след това идват и призивите на Ноев към Бойко Рашков: „Предлагам да разпоредите в рамките на вашите пълномощия като вицепремиер и министър, да бъде направен цялостен преглед на извършените досега разследвания по горните случаи, да анализират причините за възможни закононарушения, извършени от длъжностни лица и да вземат необходимите мерки за установяване на обективната истина. Това е важно и за възстановяване и на международния авторитет и доверие към България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече