Доц. Любенов: СУ не бива да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

0

- Advertisement -

Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията. Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура. Това коментира пред БНР доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ.

„Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември, който е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми“, смята той.

Според него ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

- Advertisement -

По думите на доц. Любенов риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

„Не трябва да смесваме академичната работа с политиката“, категоричен бе той.

Според политолога „Продължаваме промяната“ на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има шансове да спечели парламентарните избори.

„От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии. След като две са в тотална изолация – ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три – БСП, ПП и ДБ… В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура“, добави доц. Любенов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече