Кунчев: Няма основание да се говори за нов локдаун

0

- Advertisement -

Няма основание отсега да се говори за национален локдаун. Доколкото 14-дневната заболеваемостта все още се движи в рамките на 320-330 средно за България, няма основание да минаваме към следващ етап на мерките. Това увери пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той коментира, че е имало задържане на заболеваемостта една-две седмици.

„Много се надявах, че сме навлезли в сериозно плато, те и сега не се вдигат със сериозен размер, но продължава растежът ежедневно и на седмична база, като в някои области той е особено силен“, обясни доц. Кунчев.

- Advertisement -

По думите му е нормално да има скок при заразените ученици заради по-интензивните контакти на старта на учебната година.

Според него броят на починалите е прекалено висок. Починалите ваксинирани са много малък процент от общия брой и затова според него не може да се говори за пробиви във ваксините. Доц. Кунчев обясни още, че засега няма нужда третата доза от ваксините да се прилага при всички групи.

Той отбеляза, че ръст на заболеваемостта има в Габрово, а в Търговище и Русе има известно подобрение.

„За да сме добре ориентирани, винаги гледаме какво се случва и около нас. Ние не сме някакво изключение. Това е четвърта вълна, която сега обхваща Централна и Източна Европа. Има и доста по-високи стойности. Да кажем, Сърбия достигнаха над два и половина пъти над средните наши. В момента расте заболеваемостта и в Румъния и в други страна. Очевидно октомври месец ще достигнем максималните стойности и ние и балканските страни, след което се надявам да започне спад“, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече