Сигнал алармира: Разпродават имущество на Бюрото за защита!

0

- Advertisement -

Разпродава се имущество на Бюрото за защита на свидетелите. Сигнали за това са постъпили до правосъдното министерство, което прие под крилото си звеното, след решение на Народното събрание. Ако сигналите се окажат верни, възможно е под заплаха да са животът и здравето на лицата, попадащи под защита. Материалната база все още е под контрола на главния прокурор.

Това заяви пред bTV зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев. 

По думите му прехвърлянето на служителите в Бюрото за защита е станало без сътресения, а прокуратурата съдейства. 

- Advertisement -

Напомняме, че Бюрото за защита на свидетелите бе под прякото подчинение на главния прокурор Иван Гешев. Бе определяно за “преторианска гвардия” на обвинител №1, а критиките към звеното се засилиха през миналата година. Решението за прехвърлянето на Бюрото за защита дойде и след доклад за дейността му, според който за последната година в програмата за закрила не е било включено нито едно лице, а същевременно бюджетът на Бюрото за защита е набъбнал. Освен това имаше проблем с концентрацията на полицейски правомощия в ръцете на главния прокурор.

“Министерство на правосъдието няма намерение на влияе или да намалява състава на Бюрото за защита на свидетелите. Няма напуснали към момента. Прокуратурата ни съдейства. Прехвърлянето на служителите стана без сътресения. При прехвърлянето на материалната база има сигнали, че се разпродава имущество. Ако това е така, е възможно да се застраши животът и здравето на лицата, които са под защита. Ако се прехвърлят бронирани автомобили например, както се говори, тези лица могат да бъдат застрашени. Материалната база все поще е под контрола на главния прокурор. Работим с много бързи темпове и искаме максимално бързо да получим информация за материалната база. Надявам се да се подхожда разумно към подобни спекулации като пробив в Бюрото. Няма такова нещо“, заяви Дерменджиев.

По думите му сигурността на лицата, които са под защита, е подсигурена, а напусналите Бюрото не са много. Бюрото остава самостоятелна структура и неговото ръководство ще е отговорно за охраната на защитените лица, посочи още заместник министъра.

Той допълни, че се познава с Пламен Узунов и Николай Копринков, като уточни, че се е запознал с тях скоро при назначението си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече