Скандал в Дубай: Задържаха копие на Панагюрското съкровище, пренасяно в личен багаж за „ЕКСПО 2020“

0

- Advertisement -

На 27 септември митнически служители на летището в Дубай са задържали и разпитвали членове на българската делегация за „Експо 2020“, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на Панагюрското златно съкровище. То трябвало да краси българския павилион. Това съобщи вчера изданието bird.bg.

Изложението трябваше да отвори през октомври миналата година, но заради пандемията бе отложено с година и се очаква да започне на 1 октомври.

По негова информация предметите – около 6 кг чисто злато, не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. На практика е налице незаконен внос на 6 кг злато.

От Министерството на икономиката в съобщение до медиите прехвърлят отговорността към фирмата, с която то има договор да организира българското представяне на изложението. Той е сключен при кабинета на Борисов, когато на поста министър е Емил Караниколов.

- Advertisement -

От съобщението на ведомството сега се разбира, че задържаните в Дубай не са негови служители, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на „ЕКСПО 2020“. Това е ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“.

По договор дружеството трябва да осигури цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България в изложението.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителите при комуникацията им с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на проекта, посочва ведомството. Уточнява, че документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител както от юридическа, така и от финансова гледна точка. „Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“, пише още в съобщението.

Допълва се, че „тази важна част от българската експозиция за „ЕКСПО 2020″ документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя с всички законови възможности“. От съобщението се разбира, че става дума и копия на Варненското златно съкровище.

Пред БНТ представителят на консорциума Любомир Ганчев заяви снощи, че документите на копията са били изрядни и до утре казусът ще бъде решен. Очаква се това да стане чрез подписването на съответната декларация, с която местните власти се уверяват, че след участието в изложението предметите ще бъдат върнати в България. Телевизията съобщава и че не е платено мито за предметите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече