С нова обществена поръчка ЦИК обмисля да купи повече от 1600 допълнителни машини

0

- Advertisement -

С нова обществена поръчка Централната избирателна комисия обмисля да купи повече от 1600 допълнителни машини за изборите на 14 ноември. По прекратената вече поръчка за доставка на машини бяха планирани 1 600 устройства, но заради прогнозата на социолозите за по-висока избирателна активност на изборите 2 в 1, вероятно новите машини ще са повече.

„Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства – възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите – ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства – получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със „Сиела Норма“ за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера“, заявиха от ЦИК.

Министерството на финансите е гарантирало, че ще покрие разходите, но все още няма прогнозна стойност.

„За 14 ноември не е взето решение с една карта ли ще се гласува. Имаме намерението ЦИК да вземе решението след подписването на договора. Повечето сме на мнение да се гласува с една карта, защото иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по 2 машини“, коментира говорителят Росица Матева.

„671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети“, допълни другият говорител Цветозар Томов.

- Advertisement -

Още днес ЦИК ще активира електронната услуга за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

Общо 22 партии са се регистрирали, от тях само една е получила отказ. От тези 22 – 10 партии са се регистрирали за изборите за Народно събрание, 12 партии – и за изборите за НС, и за президентските.

Отказът за регистрация е на „Българско лято“ заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка.

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори.

Тече регистрацията на инициативните комитети. До този момент 2 инициативни комитета са подали документи за регистрация, за да издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на републиката.

На 12 октомври ще има окончателна яснота за броя на кандидатпрезидентските двойки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече