Армията се включва в спасителната операция на кораба

0

- Advertisement -

Бяхме на координационна среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Армията направи следното: Облитане на кораба с хеликоптер, за да направят проверка какъв е рискът за техниката и за хората при използване на хеликоптер, той може да бъде блъснат в скалите. Това коментира министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти.

„Хеликоптер на Военноморските сили е в готовност да направи евакуация на екипажа за 30 минути. Ние не можем да освободим кораба от там, където е заседнал. Това трябва да го направи друг“, коментира още той.

На този етап 9-членният екипаж на заседналия кораб край Камен бряг отказва да бъде евакуиран, съобщи на брифинг Румен Николов от „Морска администрация – Варна“. Той отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация.

- Advertisement -

„Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор от там е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба“, обясни Николов.

„Предвидено е в рамките на общината да им се предоставят условия за прегледи и за битуване на брега. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на собственика“, поясни той.

Създадена е координация и с Окръжна прокуратура, защото има образувано досъдебно производство. След евентуалното карантиниране на екипажа те ще бъдат разпитани, уточни Васил Карапанчев, областен управител и председател на Кризисния щаб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече