Николай Милчев: Честите избори раждат още по-голяма партийна клиентела (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Откакто се спомням всеки следващ избор е най-важен за България. В тази продължителност и в тази важност аз все повече си задавам въпроса дали наистина са най-важните или са най-важните за лидерите и за тези хора, които участват в тях. Всеки избор за президент, за депутат, за красота, за другар в живота е най-важният и съдбовният, но на мен вече ми идва в повече когато се говори, че тези избори са най-важните. Това коментира поетът Николай Милчев в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

„Аз снощи чух нещо много тревожно от един от лидерите на „Има такъв народ“. Сякаш между другото Тошко Йорданов спомена, че вероятно и следващият парламент ще е краткотраен, той го каза спокойно, но и като нещо, което е съвсем естествено да се случи. Аз си помислих докога може да продължи това с тези много важни избори. Преди време един мой началник ми каза следното: Демокрацията престава да бъде демокрация когато се превърне само в процедура. Да, демокрацията е процедура, но не е само това“.

- Advertisement -

„Щем, не щем, ние превръщаме и пристрастията си в някакви числа и трудно се съчетават. То е видно, че сегашните избори минават под знака на президентските избори. Те са важните, това ще бъде бой последен. Колкото повече ви говоря, че политиката е служене, дълг и отговорност, толкова повече знайте, че става дума за борба между личности. Имам една простичка формула. Като си помислите кое е изгодно за лидера на някоя партия, не е никакъв проблем да решите задачата какво точно ще се случи. Ако си помислите какво е изгодно за някой от кандидатите, не е никакъв проблем какво ще се случи в България. Парадоксът става такъв, че колкото повече избори има, толкова повече хората, които искат да бъдат в листите, ще се натискат и ще бъдат изгодни за лидерите на партиите. Честите избори раждат още по-голяма партийна клиентела“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече