Скандал! Тео Ушев скочи срещу бг кандидатурата за „Оскар“!

0

- Advertisement -

Скандал избухна, след като стана ясно, че „Страх“ на режисьора Ивайло Христов ще бъде българският кандидат в надпреварата за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм през 2022 г. 

Лентата (заедно с „Пумпал“ – пълнометражният дебют на номинирания за „Оскар“ режисьор Теодор Ушев) е един от двата филма с бюджет над 600 000 лева, финансирани от Националния филмов център в първата му редовна конкурсна сесия през 2019 г.

- Advertisement -

Именно номинираният за „Оскар“ (със своя късометражен анимационен филм „Сляпата Вайша“ през 2017 г.) Ушев оспори избора на „Страх“. В пост във „Фейсбук“ той обяви, че при избора не са присъствали всички членове на комисията, като двама са изпратили гласовете си дистанционно. Без тях резултатът би бил 3:2 в полза на „Жените наистина плачат“ (на Мина Милева и Весела Казакова).

Самият той е бил един от седемте гласуващи. „Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм“, написа още Ушев, който не оспори кинематографичните качества на „Страх“, а единствено начина му на избиране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече