До понеделник без глоби за липса на зелен сертификат

0

- Advertisement -

В първите часове от влизането в сила на зелените сертификати са налице и първите корекции на заповедта на здравния министър. След като досега държеше категорична позиция, че няма да има отсрочка, МЗ обяви, че до понеделник все пак ще даде гратисен период, в който проверяващите екипи ще издават само предписания, но няма да налагат глоби на обектите, в които има служители без зелен сертификат.

В самите изисквания за зелен сертификат ще бъдат направени две промени. Те обаче ще важат само в рамките на нашата страна, тъй като противоречат на европейските правила. Затова това ще са различни документи от европейските и с тях няма да може да се пътува в чужбина.

Едната промяна предвижда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължена от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи, обяви зам.-министър Тома Томов. Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след положителен тест, съобщи Кацаров. Това обаче ще важи само за вътрешните правила, не и за чужбина, тъй като европейските правила не признават такъв срок.

- Advertisement -

Поради повишаването на интереса към ваксинацията и най-вече към еднодозовата „Янсен“, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол ще се въведе признаване на сертификат за ваксинация след първа доза. Идеята е да не се принуждават гражданите да вземат по-малко ефективната „Янсен“ само по административни причини, вместо да направят реален избор на ваксина, обясни Кацаров. Сертификатът и сега може да се генерира от системата дори веднага след ваксинация, но става валиден 14 дни по-късно. Сега според зам.-министър Александър Златанов сертификатът ще става валиден до 2 дни след поставянето на първа доза или пък след ваксинация с „Янсен“, коато е една доза.

Тепърва се създава организация за осигуряване на безплатни тестове. Фирмите ще могат да заявят тестове за персонала си в регионалната здравна инспекция и да организират тестовете, обясни Стойчо Кацаров. Тези тестове няма да се въвеждат в системата и ще служат само за достъп до работа, каза той, въпреки че досега се твърдеше обратното. По същия начин ще бъде организирано тестването и в старческите домове.

Както е известно, националната здравно-информационна система, която регистрира всички тестове и ваксинации и издава зелените сертификати, непрекъснато блокира и часове наред не работи. Тя все още не може да генерира и сертификат за преболедуване срещу антигенен тест – обещанието на „Информационно обслужване“ е това да е възможно в петък или най-късно в понеделник, увери министърът.

Алтернативата на тези мерки е пълно затваряне, ние правим всичко възможно да не влизаме в локдауните от последните вълни, коментира здравният министър. „Успехът на това начинание зависи от всички, дайте да се стегнем, спазвайте мерките, ситуацията е критична“, призова Кацаров. „Първата ни грижа е да прекъснем веригата на разпространение, всичко друго е второстепенно“ – така министърът коментира въпрос защо се предоставят безплатни тестове, след като трябва да се стимулира ваксинацият

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече