МС прие програма за компенсиране на бизнеса заради поскъпването на електричеството

0

- Advertisement -

Министерски съвет прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, от която ще могат да се възползват над 630 000 небитови клиенти, които ще получат компенсация от 110 лв на мегаватчас. Това съобщи премиерът Стефан Янев на брифинг, на който кабинетът представи мерките на държавата срещу нарастващите цени в енергийната сфера и COVID кризата у нас.

Средствата са от печалбата на АЕЦ „Козлодуй“, като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна.

„Отпускайки тази помощ на бизнеса, ние не поставяме условия“, подчерта премиерът.

- Advertisement -

„Тези 110 лева са за всички. Онези 30 лева на КЕВР както и другите механизми, са в един отделен ред. Те вече са обявени и се работи по тях“, допълни той.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.

„В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това започваме да ги сключваме“, каза от свая страна енергийният министър Андрей Живков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече