Радев насмете кабинета си за начина, по който бяха въведени мерките срещу К-19

0

- Advertisement -

Разбирам, че има два подхода в тази ситуация-гъвкав и отворен подход или пълно затваряне. Виждам вашето желание да се съхрани активността. Затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним затварянето на градинките и блокадата на градовете, социалната изолация, от която още не можем да се възстановим.

Това каза държавният глава Румен Радев на извънредна среща с министрите от служебния кабинет.  

Относно въвеждането на зеления сертификат той обясни: „Зная колко неблагодарна е такава стъпка, при положение , че 20 процента от хората  са ваксинирани .Предишните управлаващи нагнетиха недоверие към ваксините. Политиците ще ви критикуват, защото те броят гласове. Но ние броим заболели и починали. Напълно съзнавам негативния ефект на мерките  преди изборите За мен важни са хората, а не рейтинга. Когато казвам с вас съм, означава, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да запазим живота и здравето на българите.

Дава се свобода на избор. Начинът на въвеждане на мерките търпи сериозни критики. Не беше дадено време на хората. Това предизвика стрес и възмущение. Очаквам служебното правителство да даде отговор и решение:

1.      Децата и техните родители , които прекараха една година вкъщи. Надявам се за бързо връщане на децата в училище.

2.       На много места вместо безплатни тестов, хората заплащат от 15 до 40 лева на тест. Представете си един работник, трябва да плаща 80 лева на седмица, за да ходи на работа. МЗ да провери тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове.

- Advertisement -

3.      Издаването на сертификат срещу антитела касае много българи и нека МЗ да проучи опита в други държави ,за да се приложи и той у нас.

Да се дадат указания на лични лекари да се ваксинират хора с различни заболявания. Важен е пълноценния контрол за спазване на мерките. Ваксинирането трябва да е доброволно. Статистиката е красноречива-най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането. Благодаря на лекарите и медицинските сестри, които изпълняват своя дълг.

Д-р Стойчо Кацаров първи взе думата: Предприети са организационни мерки, така че да не се  допускат болни да пътуват от една до друга болници. Прехвърля се персонал от други болници. Учениците-въпрос, който трябва да се обсъди сериозно с експертите. Ключовата дума е безопасна среда.

Има щадящи тестове, като близалка например, и ако родителите са съгласни, това е начин да бъде осигурена безопасна среда. Ако се разбере, че дадено детенце е с положителен тест, то няма да влезе. Учителите, които влизат в клас, също трябва да бъде гарантирано, че няма да бъдат разпространители. Ако министерството на финансите осигури средства за подобни тестове, децата от 1 до 4 клас могат да влязат в училищата от 7 до 10 дни, увери Кацаров.

За съжаление в момента не се наблюдава консенсус по този въпрос, но се надявам разумът да надделее, каза от своя страна министърът на образованието Николай Денков.

Шефът на МВР Бойко Рашков заяви, че МВР ще се включи в контрола при спазване на мерките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече