МЕРАК ЗА ВЛАСТ: 5016 са кандидатите за депутати

0

- Advertisement -

Регистрираните кандидати за народни представители до момента са 6 316. Като физически лица, които са регистрирани, тъй като някои са на две места, са 5 016. Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Все още има един независим кандидат, за който тече съдебно производство, тъй като 24 РИК заличи регистрацията поради липса на достатъчно подписи. Днес имаше заседание в Административния съд в София“, допълни тя.

На 30 октомври изтича срокът за подаване заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Мобилна комисия ще се образува при поне 10 заявления. Пак на тази дата е и крайният срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място.

Държавата ще плати наема на склада, в който се съхраняват машините за изборите

„На 29 октомври ще стане ясно как ще гласуват карантинираните с COVID-19 българи. ЦИК определи 208 секции, в които трябва да се гласува с машини извън страната и взе решения във всички тези секции да има по две машини за гласуване“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

- Advertisement -

Стана ясно още, че Комисията провежда консултации с политическите партии за определяне съставите на Секционните избирателни комисии. Очакванията са съставите да не бъдат запълнени само с кандидати на парламентарно представените партии.

Томов уточни, че в консултациите са участвали и коалицията „Продължаваме промяната”, която беше учредена непосредствено преди изборите.

„Те направиха свои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии“, посочи той.

Ако останат вакантни места, ще се запълнят с предложения от дипломатическите представителства.

Общият брой на членове на СИК е 4115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече