Радев: Ако сега затворим с локдаун, след няколко месеца ще трябва пак да имаме локдаун

0

- Advertisement -

„С плана за възстановяване, така преработен от служебното правителство,  ударно ще навлязат нови средства, нови системи и нови технологии в здравеопазването. Поставили сме си амбициозни и високи цели,защото има какво да наваксваме в сравнение с други европейски държави“. Това коментира президентът Румен Радев пред студенти и преподаватели от Медицинския университет в Пловдив, където той представи начертаните проекти в плана за възстановяване. 

По думите му държавата е длъжник на младите лекари, като посочи, че е проблем и стартовото заплащане.Така съотношението между парите на начинаещ лекар и шеф на болница е над 10 пъти. Според него ако останем на сегашния модел и само с една здравна каса, то е редно да има конкуренция и така даде да се разбере, че предпочита демонополизация. Относно мерките срещу пандемията, той поясни, че начинът на отговор е много сложен и фокусира в себе си и социални и икономически мерки. „Този път вируса Делта + е с много по-голяма степен на заразеност. Тук трябва да бъде намерен баланс как да се спасяват хора, да се предпазват, как да се лекуват и същевременно да не се нанасят щети върху държавата при пълно затваряне“, каза той. Още лятото в МУ – Пловдив въвели зеления сертификат за техните занятия.

Той напомни критиките си за начина за въвеждане на зеления сертификат, но това по думите му не била нова мярка. „Планът е ясен и известен от юли, а заведенията отдавна работят до 30 % със свободен достъп, а остатъкът до 100 % със сертификат. Каква е другата алтернатива? Да, знам, че това поражда напрежение, но алтернативната е да затворим всичко. Последствията са катастрофални. Ако сега затворим с локдаун, след няколко месеца ще трябва да имаме отново локдаун“, каза Радев.

„Предизборната ситуация не пречи на предприемането на адекватни ковид мерки, въпреки че има хора, които се опитват да спекулират с това“, коментира Радев преди събитието пред „Марица“. По думите на Радев той и неговото вице Илияна Йотова са пожертвали рейтинга в името на здравето на хората. „Изцяло подкрепяме това, което реши правителството“, лаконично добави държавният глава и се отправи към мероприятието.

- Advertisement -

Иначе пред студентите Радев поясни още, че кризата с COVID- 19 ни подтикналa да преосмислим значението на нашето здраве. По думите му в следващите 1-2 години това ще доведе трансформация модела на здравеопазването. Именно затова планът за възстановяване дава средства и би могъл да бъде мощен тласък на тази трансформация. Целта по думите му е да се борим срещу смъртността с ранна диагностика и достъпна помощ, да се инвестира човешкия капитал. Това може да стане именно с проектите заложени в плана.

Единият от тях е този за спешна помощ от въздуха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече