Би би Си с нови разкрития за бг криптокралицата Ружа Игнатова

0

- Advertisement -

Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва си поемаха дъх – всеки носеше по 20 чанти.“ Така описва прибирането на Ружа Игнатова от обиколка по скъпи бутици и българските ѝ телохранители в луксозния ѝ апартамент бивш портиер на сградага в елитния лондонски квартал „Кенсингтън“.

С тази случка от 2016 г. започва и поредното разследване на Би Би Си за безследно изчезналата „криптокралица“ д-р Ружа, установило, че през фирма на офшорната зона на остров Гърнси българката притежава жилище за почти 14 млн. паунда в британската столица.

Публикацията на подкаста „Изчезналата криптокралица“ (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата „Пандора“ – огромен масив данни за това кой стои зад фирми, регистрирани в офшорни зони с прикрити собственици. Авторите на подкаста обещават още серии през 2022 г.Измамата на Ружа Игнатова, продавала нещо несъществуващо – криптовалутатата OneCoin – възлиза на 4 млрд. евро и в Европа вече са в ход дела. На 17 септември в Мюнстер започна процес срещу адвоката ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинения в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за купуване на луксозния имот. Други двама са изправени пред обвинения в източване на милиони евро в схемата, от която според Би Би Си само във Велибритания са ощетени хора снад 100 милиона паунда.

Авторите описват, че именно от делото на Брайденбах се е разбрало за апартамента с четири спални и басейн с подвижен покрив в сградата, известна като „Абътс хаус“. Публикацията е илюстрирана със снимки на вътрешността от имотната агенция „Найт Франк“, на една от които дори се вижда декоративна порцеланова чиния с образа на Ружа Игнатова.

Според разказ на очевидец в жилището с площ от 650 кв м. е било пълно не само с покупки от Jimmy Choo, Laboutin, Prada, и Calvin Klein, но и с картини на Анди Уорхол и Майкъл Мьобиус. По-късно се разбира и от коя точно лондонска галерия са купувани произведения за стотици хиляди паундове, като се повдига въпросът дали Игнатова умишлено не е влагала пари в бижута, ценни вещи и картини, които лесно и бързо могат да се изнесат, за да не бъдат конфискувани.

Но не това е най-важното от днешната публикация.

Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group. Британското разследване срещу българката беше прекратено през септември 2019 г. с обяснение, че „не бяха установени каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство“.

- Advertisement -

Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна кантора Locke Lord с офис в Лондон забелязва нещо нередно за източника на превод от 20 милиона евро. Разследването води до нейния бивш служител Марк Скот, срещу когото започва дело за пране на пари и в него се разбира, че фирми на Ружа Игнатова са давали парите за купуването на луксозния имот в „Кенсигтън“, раказва Би Би Си.Тя рядко се е появявала в апартамента след 2016 г. – времето, когато изглежда се е канела за установи трайно присъствие в Лондон, тъй като е открила офис в скъпа сграда близо до Хайд парк в район, където се събират елитните кавратали Мейфеър, Найтсбридж и Виктория. За 36-ия ѝ рожден ден е организирано пищно тържество в музей „Виктория и Албърт“.

На 25 октомври 2017 г. тя се качва на самолет на Ryanair от София за Атина и изчезва. Но през юли 2018 г. брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, публикува селфи, направено в същия апартамент в „Кенсингтън“. Разследването установява, че в сградата е имало още едно по-малко двустайно жилище за 1.9 млн. паунда, в което е живеела охраната им. Името на Ружа Игнатова отново отсъства от имотните регистри във Великобритания, защото купувач е офшорната фирма от Гърнси.

Константин бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за измама. На лондонския адрес се е появявал и Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателна агенция в Люксембург, арестуван във Франция по искане на американските власти през април 2021 г. и очакващ решение през ноември за екстрадирането му.

Би Би Си уточнява, че сложната схема от офшорни компании, регистрирани на адреса на Aquitaine Group, прави трудно доказването на това, че българката е била собственичката на луксозните имоти в Лондон. През 2019 г. властите в Гърнси и други офшорни зони, свързани с британската корона, заявиха, че ще направят публично достояние реалните собственици на регистрирани при тях фирми. Но това няма да се случи преди 2023 г.

От Locke Lord, използвана от д-р Ружа казват за сделките в „Абътс хаус“, казват, че OneCoin никога не е била сред клиентите им и не са знаели, че служителят им Марк Скот е работил за OneCoin до делото срещу него 2 години, след като той напуснал кантората.

Германският адвокат Мартин Брайденбах отхвърля обвиненията в пране на пари. Делото в Мюнстер се очаква да продължи до май 2022 г.

Източчник: Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече