Нова спънка: Няма достатъчно налични тестове за антитела

0

- Advertisement -

Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с оглед на очаквания наплив на желаещи да се тестват от утре. Това стана ясно от думите на д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас.В разгара на поредната вълна от коронавирус се правят и достатъчно други тестове, уточни той пред БНР.

„И без сертификационните тестове имаше достатъчно много тестове и ние постоянно завишаваме поръчките към доставчиците. Не съм много убеден, не мога да говоря за цялата страна – не създадохме мрежа за междулабораторно взаимодействие, за да може да се споделят ресурси и да се знае. Ако направим преглед от Видин до Малко Търново и от Силистра до Петрич, аз мога горе-долу да ги изредя къде и какво има. Проблемът е, че е в моята глава, а не на бюрото на министъра. Капацитетът не е ясен за управляващите, ясен е за такива любопитковци като мен. Това не е правилният подход.“

„Едно завишаване с 20% на текущото потребление в момента ще създаде проблем“, прогнозира Недялко Калъчев. Той предупреди, че е възможно забавяне в доставките на тестове предвид транспортната ситуация в Европа.

Всички областни градове имат капацитет донякъде и възможности да изследват тези антитела. Това се отнася и за по-големите общини, поясни Недялко Калъчев. По-малките, които пък не разполагат с такава техника, според него „са прилично обхванати от съответните „майчини“ лаборатории, гнездови лаборатории на областните центрове“.

- Advertisement -

„В момента повечето от лабораториите в страната, които изследват антитела за коронавирус, работят с тестове, които са, образно казано, от тези, за които става дума във вчерашния брифинг на министерството. Това са антитела срещу спайк протеина, срещу шипчестия белтък на вируса, които антитела се произвеждат и от ваксините. Тоест по тези антитела може да се оцени и ваксиналният имунитет, и имунитет след преболедуване“, коментира д-р Калъчев в предаването „Преди всички“.

На много малко места може да се наложи лаборатории да променят доставчика на оборудването и реактивите, уточни той.

Повечето от големите производители отдавна са направили индексите за преобразуване на измереното количество антитела и над 80% от оборудването у нас позволява лесно преминаване на резултата в BAU единици, поясни д-р Калъчев. Той изрази предположение, че на повечето места ще се установи равновесна цена около 25-30 лева за изследването на антитела.

„Този експеримент в момента в България ще бъде отчетен в европейски мащаб, защото са малко страните, които признават антителата – Австрия, която е член на евросъюза, Швейцария, която не е член, колеги от Румъния тръгват по този път. Това, което се случва в България, ще бъде отчетено като едно опитно поле. Защото войната срещу антителата е епична“, подчерта Недялко Калъчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече