Абсурдистан: Още 199 машини – в транспортно училище, герберастите – в среднощна атака

0

- Advertisement -

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите.

Това е третият случай, в който се случва нещо подобно. Най-напред миналата седмица се разбра, че 228 подобни машини са държани край склад в София. Няколко дни по-късно прокуратурата откри, че други 150 бройки са затворени в митнически склад на столичното летище.

Поредният неприятен сюрприз дойде отново от доставчика на машините „Сиела Норма”. На 10 ноември ЦИК е получила писмо, в което от фирмата съобщават, че са оставили 199 устройства на съхранение на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Търговците твърдят, че тяхното преднаначение е да се „осиури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари”. Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи с дружеството в началото на тази година.

В същото писмо от „Сиела Норма” молят комисарите, също така, да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на „Карго Партнер”. В противен случай считат, че възложителят (тоест, ЦИК) не оказва дължимото съдействие на изпълнителя (това е „Сиела Норма”) да осигури 100-процентова работоспособност на машините по договора. Иначе казано, търговците твърдят, че тези устройства ще се използват за сервизна поддръжка на останалите машини, които ще се използват за изборите.

Като доказателство от дружеството са приложили и списък със 139 серийни номера на използвани на избори машини, които се нуждаят от замяна на различни части – 50 броя щипки за панели, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. За ремонт ще се използват 228-те машини от „Карго Партнер” и 199-те от „Тодор Каблешков” – общо 427 бройки.

В ЦИК са потресени

Комисарите останаха изумени от новата информация, тъй като тя напълно противоречи на първото писмо, което получиха от „Сиела Норма” по темата на 3 ноември. В него се твърдеше, че 228-те машини ще бъдат използвани за демонстрации в Грузия и Албания – иначе казано, за дейности, които не са свързани с изборите у нас. А в писмото от 10 ноември се твърди, че ще се ползват за подмяна на части на използвани на изборите устройства.

- Advertisement -

„Не става ясно към момента какви и къде машини има извън предмета на поръчките. Веднъж има 228 машини, които по отговора от 3 ноември, бяха предназначени за демонстрацинна дейност в Грузия и Алабния. Сега излиза, че тези 228 машини са резервни машини. Отделно има 150 машини на летище София. Сега има 199 машини на територията на ВТУ „Тодор Каблешков“. В момента ние като орган който следи за законосъобразното протичане на изборите не знаем какви машини има, колко са и за какво ще се използват”, констатира членът на ЦИК Георги Баханов.

Разтревожена, шефът на комисията Камелия Нейкова настоя, че трябва да се установи коя е вярната информация. „Вероятно г-н Тодоров (изпълнителният директор на „Сиела Норма“ – бел.ред.) се е объркал, защото не допускам да е друга причината, или по-скоро, не искам да допусна“, заяви тя. И напомни, че досега от дружеството твърдяха, че машините са собственост на производителя „Смартматик“. „Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договора от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би за пореден път г-н Тодоров ще твърди в медийното пространство, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация“, попита реторично Нейкова.

Колегите й не пестяха епитетите за твърденията на „Сиела Норма“ – „абсолютно несериозни“, „абсолютни безумия“. Ерхан Чаушев призова за намесата на вътрешния министър Бойко Рашков. Той е ресорният вицепремиер, отговарящ за организацията на изборите, но досега изобщо не е засегнал казуса.

По предложение на Нейкова беше решено, че администрацията на комисията ще провери дали серийните номера, изпратени от дружеството, съвпадат с номерата на машини, притежавани от държавата. Също и да се погледне в договора – дали има клауза за гаранционна поддръжка чрез закупуване на допълнителни машини и за чия сметка. Цялата налична информация по случая ще бъде пратена до служебното правителство, от което комисарите очевидно очакват най-накрая да се раздвижи. А „Сиела Норма“ за пореден път ще бъде питана – какво точно е предназначението на новооткритите машини.

ГЕРБ в среднощна атака

Представители на ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук след полунощ заради случая. Бившите управляващи също настояха за намесата на Бойко Рашков. „Г-н Рашков е човекът, който трябва да излезе и да даде обяснения за всичко, което се случва, защото сме на път да се окажем с провалени избори и отговорността за това ще се носи от него”, обяви кандидат-депутатът Тома Биков.

Герберите повториха тезата на водача си Бойко Борисов, че тези машини може да генерират няколкостотин хиляди гласа, които да преобърнат изборните резултати в неделя. „Едни 600 000 гласа променят изцяло хода на изборите отвсякъде. Радев може наистина да си бие с тази преднина, която дават социологическите агенции – повече от двойна”, заяви партиецът Георг Георгиев. Като гаранция за честността на вота, бившите управляващи поискаха от ЦИК да преразгледа решението си да се броят 30 процента от контролните разписки, като се върне на първоначалния вариант за 100-процентово броене.

Людмил Илиев, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече