И днес опашки пред лабораториите за изследвания за антитела

0

- Advertisement -

Пореден ден се извиха огромни опашки пред лабораториите за изследвания за антитела в цялата страна. Заради многото  желаещи да си направят тест и да получат удостоверение, лаборатории в Пловдив се оказаха в безизходица. Още от сутринта в петък тестовете им бяха на привършване. Само за два дни са изтеглени над 15 хиляди документа за антитела на 150 единици, информира Нова тв.

В една от най-натоварените лаборатории в София вчера са направени са около 9000 изследвания за антитела. Любопитно е, че около 30 на сто от тестваните хора са с брой на антителата над прага от 150 единици. От 6 часа тази сутрин, когато лабораторията отвори врати, се извиха опашки. Натоварването днес е дори по-голямо от вчерашното. И ако в една от лабораториите в София тестовете са достатъчно за поне 2 седмици напред, то в лаборатория в Пловдив сигнализираха още сутринта, че се опасяват, че още през днешния ден тестовете ще свършат.

Елисавета Михайлова е изследвала защитата си срещу COVID-19 няколко пъти. Последно преди 4 месеца и тогава имала повече от необходимите 150 единици антитела. „В момента не ми е валиден. Доколкото разбрах трябва изследването да е направено след издаването на заповедта в четвъртък”, казва тя.

- Advertisement -

Само за ден лабораториите отчитат 5 пъти ръст на желаещите да се тестват. През една от манипулационните само вчера са преминали 800 души.

„За съжаление се оказва, че ние не разполагаме с достатъчно тестове. Към момента имаме около 200 теста, които ще стигнат може би за около 2-3 часа. След това ще бъдат изчерпани, но имаме уверение от нашите доставчици, че в съботния ден ще ни бъдат осигурени достатъчно количества”, коментира д-р Николета Димитрова, която е ръководител на лаборатория.

За да не се стигне до подобна криза, от една от лабораториите в София преговарят с доставчиците си от Америка, а заради ударния наплив от желаещи да се тестват, лаборанти и биолози са работили извънредно цяла нощ. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече