Асен Василев – рекордьор по преференции

0

- Advertisement -

Преференциалният вот на парламентарните избори отново сработи и в 47-ото Народно събрание отново ще има депутати, избрани с лични гласове. Най-много преференции са реализирани в листите на ГЕРБ – СДС, „Демократична България“ и „БСП за България“, а в листите на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ няма размествания заради личен вот, показват изчисления на „Дневник“ на база на данните на Централната избирателна комисия.

За да сработи преференцията, кандидат за депутат от дадена листа трябва да получи личен вот от поне 7% от гласовете за съответната партия или коалиция. Ако не е отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.

Най-голям личен вот има единият от лидерите на „Продължаваме промяната“ – Асен Василев, засега 11 182 гласа в София (не са обработени всички протоколи), следван от другия – Кирил Петков, който има 9742 лични гласа в София и 8995 гласа в Пловдив. Рекордьор по преференциален вот в ГЕРБ – СДС е не лидерът Бойко Борисов, а бившият депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Стефан Апостолов, който в Благоевград има 6763 лични гласа.

В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, преференция реализира пулмологът и доскорошен депутат д-р Александър Симидчиев, който с 1187 лични гласа се мести от трето на второ място в листата на „Демократична България“. Той отново ще бъде депутат, ако обединението запази втория мандат.

Личните гласове в района за рапъра Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, са 6833, а за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – 4960. Съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко мила“ и водач на листата на „Демократична България“ Елисавета Белобрадова има 1796 лични гласа, а лидерът на БСП Корнелия Нинова – само 1224.

Бившият премиер Бойко Борисов губи лидерската битка и в Пловдив-град, където към момента са обработени 96.15% от протоколите. Първа е „Продължаваме промяната“, чийто лидер Кирил Петков има 8995 лични гласа, докато Борисов, чиято партия е втора, има 4560 лични гласа. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов има 937 лични гласа.

В 24-и избирателен район в София след първия Владислав Панев в листата на „Демократична България“ се нарежда четвъртият – досегашният депутат Мартин Димитров с 2587 лични гласа, а след него с 2501 лични гласа е д-р Таня Андреева, която бе в 46-ия парламент и ще получи третия мандат, ако обединението има такъв.

Ако „БСП за България“ има втори мандат, той ще е за седмия в листата – бившия депутат Борис Цветков, който има 1004 лични гласа. На избори Цветков винаги успява да реализира преференция.

Най-много лични гласове в района има лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков – 9742.

В 23-и избирателен район в София, където протоколите са обработени на 96.56%, вторият депутат от „Демократична България“ след Атанас Атанасов се очаква да е петият в листата – икономистът Георги Ганев, който с 2683 лични гласа измества Антоанета Цонева, която взема третия мандат, ако обединението има такъв.

Към момента личните гласове в района за лидера на „Продължаваме промяната“ Асен Василев са 11 182 (в Хасково, където също е водач на листа, има 2305 преференции), за съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов – 1141, а председателят на СДС Румен Христов – 2030.

С рекордните 6763 преференции последният в листата на ГЕРБ – СДС в Благоевград – бившият депутат и бивш футболен съдия Стефан Апостолов, отново става втори, а трети остава третият – инженерът Костадин Стойков с 3430 лични гласа. Втори в листата на „БСП за България“ с 1876 преференции се нарежда петият – бившият депутат Богдан Боцев, но формацията няма да има втори мандат.

В листата на ДПС няма размествания, но водачът – санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, има 286 лични гласа.

С 1383 лични гласа третият в листата на „БСП за България“ в Бургас и досегашен депутат Тодор Байчев измества втория и може влезе и в 47-ия парламент с Петър Кънев, ако социалистите запазят втория си мандат от района.

Във Варна, където резултатите са обработени на 99.18%, с 3383 преференции четвъртата в листата – бившият депутат Славена Точева, която на 4 април става известна като студентката с най-много преференции в ГЕРБ – СДС, измества бившия спортен министър Красен Кралев и се нарежда след бившия здравен министър Костадин Ангелов. Втори от „Демократична България“ с 2413 лични гласа става третият – бившият депутат Стела Николова, но обединението едва ли ще има втори мандат.

- Advertisement -

В листата на „БСП за България“ няма размествания, а лидерът Корнелия Нинова има 967 лични гласа.

Във Велико Търново с 1755 лични гласа третият в листата на ГЕРБ – СДС – издателят Димитър Николов, става втори. Преференцията сработва и за седмия в листата на „БСП за България“ – бившия депутат и бивш кмет на Стражица Румен Павлов, но коалицията няма да има трети мандат.

Личните гласове за водача на листата на ДПС и санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски са 184, а за съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов – 598.

В Добрич преференцията работи за шестия в листата на ДПС – общинския съветник Нежля Амди-Ганева, която има 527 лични гласа, но няма да влезе в парламента.

В Кюстендил втори в листата на ГЕРБ – СДС става третата – бившият депутат Михаела Крумова с 1681 лични гласа, но не се очаква да спечели мандат.

Втори в листата на ГЕРБ – СДС в Ловеч става петият – бившият депутат Иван Миховски, с 1027 лични гласа, но не е сигурно, че коалицията ще има два мандата.

В Пазарджик с 3311 преференции шестият в листата на ГЕРБ – СДС, депутат в 45-ия парламент и юрист Стефан Мирев става втори след Екатерина Захариева. Ако коалицията запази третия мандат, той ще е за бившия депутат и икономист Димитър Гечев, който запазва третото място заради 2867 лични гласа. Ако „Демократична България“ вземе мандат и водачът Антоанета Цонева пак влезе от София, депутат ще е четвъртият в листата – планинският водач и основател на движение „Байкария“ Васил Тодев, който с 305 преференции става втори.

В Перник вторият депутат от ГЕРБ – СДС след Кирил Ананиев ще е бившият народен представител и педагог Христина Георгиева, която от последното място става втора със 1743 лични гласа и измества бившия зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.

Депутат от Плевен от ГЕРБ – СДС ще бъде бившият шеф на Агенцията по инвестициите Десислава Трифонова, която с 1949 лични гласа измества втория в листата. Отново в парламента от БСП ще бъде бившият депутат Илиян Йончев, който с 2259 лични гласа от четвърти става втори в листата.

В Пловдив-град, където към момента са обработени 96.15% от протоколите, втори в листата на „Демократична България“ с 859 лични гласа се нарежда третият – математикът Ивайло Старибратов, но обединението ще има само един мандат.

В Пловдив-област вторият депутат от ГЕРБ-СДС ще бъде четвъртият в листата – бившият депутат Младен Шишков, който с 2024 лични гласа се нарежда втори.

Преференцията работи за бившия областен управител и депутат за кратко Чавдар Божурски и с 1336 лични гласа той става от пети трети в Сливен, но едва ли ГЕРБ – СДС ще има трети мандат от района.

С 1153 преференции Веселина Радославова се нарежда втора от трета в листата на ДПС в София-област, но движението няма да има втори мандат.

В Ямбол третият в листата на БСП Владимир Стоев, който работи в общинската администрация в Тунджа, изпреварва втория с 805 лични гласа, но няма да е депутат, освен ако Кристиан Вигенин не реши да влезе в парламента от Пловдив.

Във Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора Търговище, Хасково и Шумен няма реализирани преференции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече