МЗ предлага: Тестът за антитела да стане безплатен, но от… декември!

0

- Advertisement -

Тестовете за антитела, които дават възможност за получаване на удостоверение със силата на зелен сертификат за територията на България, може да станат безплатни. Министерство на здравеопазването предлага това изследване да бъде поето от Националната здравно-осигурителна каса, вместо да се заплаща от хората. Подобно решение ще спести серизони средства на гражданите – тестовете в момента се предлагат при цени от около 30 лв. Промяната обаче няма да стане скоро  – предложението е в пакет с много други изменения в наредбата за дейностите, гарантирани от НЗОК,  и подлежи на обществено обсъждане. Крайният срок за пращане на становища по него е 19 декември, а отразянатето на получените становища също отнема време. 

От промените не става ясно какъв точно ще е алгоритъмът за ползване на възможността за безплатно изследване и дали ще има някакви лимити и ограничения. Не е ясно дали за изследванията ще се издават кодове от личните лекари, както е при PCR  тестовете, или ще се приложи някаква друга схема. Както „Сега“ писа, въвеждането на удостоверение за наличие на антитела и приравняването им на зелен сертификат бе извършено от здравните власти у нас без да е постигнато общоевропейско решение по темата. Има специфични изисквания за тестовете – да са високочувствителни и сертифицирани, като удостоверение се издава при резултат от над 150 единици BAU. Счита се, че тази стойност е 10 пъти над нормата. Лабораториите вече се свързаха с Националната здравно-информационна система и издаването на удостоверенията вече е факт, като валидността им е 90 дни. 

- Advertisement -

Включването на изследването за антитела в пакета, поет от НЗОК, се случва относително своевременно на фона на голямото закъснение, с което България реши, че PCR тестовете ще бъдат безплатни. PCR тестовете бяха включени в пакета с дейности, поети от НЗОК, едва през април. Така голяма част от българите нямат официално потвърдено заболяване с PCR – проблем, който доведе до изкривяване на статистиката и до необходимост от въвеждане и на новите удостоверения за антитела. 

С промените в наредбата за дейностите, гарантирани от НЗОК, ще бъдат улеснени и други групи пациенти. В поетия от касата пакет се включва нов вид дейност за пациентите с диабет – „Обучение и подпомагащо консултиране“. Идеята е пациенти с вече уточнена диагноза и лечение да получат допълнителна информация за заболяването  и провежданото лечение, препоръки за самонаблюдение и контрол, за поведение в ежедневието и при промяна в състоянието. Ще бъде разширен и пакетът за болните с инсулинозависим диабет, които ползват помпи и/или сензори за проследяване на нивото на глюкозатта. 

Ще бъде гарантирано и провеждането на високоспециализирани изследвания като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс при деца под 18 години. И в момента няма забрана тези изследвания да се поемат от касата. Сега обаче се въвежда изрично уточнение, че е допустимо те да се правят под анестезия. За целта ще се прави предварителен преглед от педиатър и специалист по образна диагностика, а детето ще се проследява 24 часа след общата анестезия. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече