„Ангелите на Кирил“ – доминиращи в парламента

0

- Advertisement -

Най-новата политическа сила – “Продължаваме Промяната”, се появи преди два месеца, а вече е първа парламентарна сила с 67 депутати. Сред тях има малко разпознаваеми лица в национален мащаб като лидерите Кирил Петков и Асен Василев, Ицо Хазарта и още няколко души, които видяхме при представянето на формацията. С доста условности към тази група може да добавим Константин Бачийски – лидерът на “Средноевропейска класа”, и Hacтимиp Aнaниeв, който след като премина през няколко партии, в момента е лидер на  “Волт“. Двамата съдействаха за регистрацията на ”Продължаваме Промяната“ пред ЦИК.

Не е ясно как е ставал подборът на кандидат-депутатите, резултатът е млада и цветна парламентарна група на ПП. На пръв поглед в нея преобладават дамите, получили добро образование в западни университети. Те сполучливо бяха кръстени “Ангелите на Кирил”.

По-важно от това е кой ще пише законите в парламента. По тв изявите съдим, че Лена Здравкова Бориславова – с право в СУ и магистратура в Харвард, ще бъде сред юридическите остриета на ПП. Тя е една от трите българки в класацията “30 под 30” на списание “Форбс” за Европа, а миналата година бе отличена за млад юрист на годината. Законите ще пишат и адвокатите Петър Куленски от правна кантора “Русков и колеги“, Рена Стефанова от Русе и Васил Стефанов. В тази подгрупа са Мирослав Иванов, Никола Минчев и нотариус Милен Матеев.

Културата и образованието вероятно ще бъдат грижа

на зам.-директора по учебната дейност в английската гимназия в Бургас Христо Симеонов, който сега е един от ръководителите на клуба по „Дебати и ораторско изкуство“ в АЕГ, а преди е завършил ССУМОР „Ген. Владимир Заимов“, учил е и философия в СУ и Московския държавен университет. От Варна идва и Благовест Белев, специалист в областта на висшето морско образование. Христо Йорданов Даскалов пък е професор от Пловдив, д-р, ръководител селекция “Безопасност на храни”. В тази група е и Юрий Козлов /София област/- филолог, който работи като учител. Цветелина Калинова Симеонова-Заркин пък е преподавател в Лесотехническия университет в София. В групата на ПП ще бъде Андрей Гюров – преподавател по финанси в Американския университет в България и 5-кратен шампион на България с бейзболния отбор „Бизоните“. През 2019 година изкачва връх Монблан, а в свободното си време практикува тенис, ски, голф, кайтсърф и мотоциклетизъм. Гюров има 2 % в софийското дружество „Йонтех инженеринг“. 

В тези ковидни времена в групата няма много медици 

Всъщност, там са две дами – Йорданка Костадинова и Галина Георгиева – първата е фармацевт, а втората – работи като медицинска сестра от 1999 г. И двете идват от Добрич.

Чисти икономисти в групата също няма много – такива са пак две дами – Радостина Ценова – с над петнадесетгодишен опит и специализации в София, Ню Йорк и Бостън. Към настоящия момент тя се занимава с предприемачество и иновации, като управлява международен инвеститорски клуб. Другият икономист е Венеция Огнянова Нецова-Ангова. Венеция е завършила “Международни икономически отношения” в УНСС и притежава допълнителни квалификации от международни обучителни институции – по предприемачество от Университета „Чейпъл хил“ (Северна Каролина) и Университета „Бабсън“ (Бостън)
Като прескочим потомствения архитект Йордан Терзийски от Велико Търново и урбаниста Юлия Иванова от Перник, бързо стигаме до най-големите групи в групата на ПП – майсторите на стартъпа и бизнесмените.

Има няколко депутати в ПП, които са се специализирали в 

създаване, лансиране и продажба на стартъпи

Самият Кирил Василев е такъв тип. Дани Лорер – е създал няколко стартъпи /FranceBusinessPlus, Optiim/, които след това успешно е продал. От тази група е Димитър Ташев /Бургас/ – той в момента лансира стартъп, предназначен за бизнеса, и ще профилира пощенските адреси на хората.

Стоил Стоилов пък е програмист на мобилни приложения. Работи по множество проекти за дигитална трансформация в Западна Европа и изнася лекции на международни конференции по бизнес анализ. От май до септември 2021 г. бе съветник на служебния министър на финансите Асен Василев. Програмист е и Велико Митков Минков, а Михал Камбарев е съдружник и управител на IT компания, работеща в сферата на недвижимите имоти.

В групата са и хора като Иван Маркос Христанов – финансист, изграждащ една от най-големите новостартиращи компании в България, стратегически съветник на множество млади компании, както и Георги Стамов от Кюстендил – експерт по информационни технологии и цифрови трансформации. Александра Стефанова Милчева пък е експерт по киберсигурност

- Advertisement -

Една от основните фигури в групата на ПП ще бъде и Виктор Насър, който има дългогодишен опит в технологичния сектор. Насър бе съветник на Кирил Петков по време на служебния кабинет по въпросите, свързани с работата на задграничните търговски служби на България. 
Така преминаваме към 

представителите на бизнеса в групата на ПП

Бизнесмените са водени от Николай Събев – собственикът на “Еконт“. Той може би е най-опитният бизнесмен в ПП. Най-младият е Милко Пенев, който разработва проект „Колагенови импланти от човешки колаген“, финансиран от “Америка за България”. Пенев е на 24 години.

Малък успешен бизнес развива Ивайло Шотев – ръководи „Гален-Фарма“ – с. Калугерово, която произвежда лекарства, хранителни добавки и козметика. Марин Шишев от Разград е финансист, търговец на етерични масла.

Интерсен бизнес има и Стоян Георгиев. Той е пилот и създава една от първите авиационни фирми за селскостопанска авиация в България и учебен център за пилоти. Обучил е около 40 летци в гражданската авиация.

Пламен Шaлъфoв също има интересен бизнес – в сферата на модата и дизайна. В момента е съдружник в успешен български моден бранд, насочен изцяло към международните пазари.

Искрен Митев пък е съосновател на ESCREO – компания, произвеждаща функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски.

В групата на бизнесмените е и Владимир Табутов от Благоевград. Дълги години той има общ бизнес с Иван Чапов, включително в успешната фирма „Хидроенергийна компания” АД /ХЕК/. През 2019 г. обаче те се разделят – Табутов напуска ХЕК, напуска “ХК Орбита” ЕООД, с която двамата с Чапов взеха през 2014 г. оценения на 1 288 640 лв. бивш комплекс „Орбита” до Благоевград и го превърнаха в модерен хотел. Излиза и от фирма “Ридина” ООД, както и от ръководството на “Катарино СПА хотел” ЕАД, чиито едноличен собственик на капитала от 10 млн. лв. е ХЕК. В последните години Владимир Табутов регистрира собствена фирма – “ПВ Покровник” ЕООД – за проучване, проектиране, строителство и експлоатация на фотоволтаични централи – основната дейност на фирма ХЕК. 

Табутов има и други интереси, в ръководството е на ФК “Пирин” и в Гражданска инициатива за активна демокрация. С проекти за възобновяема енергия за изграждане на вертропаркове, фотоволтаични централи се занимава и Радослав Стефанов Рибарски от Стара Загора. 

В редиците на ПП има и бивши партийци 

Искрен Арабаджиев, който става депутат от ПП, може да го срещнете на предизборни плакати на ДБ. Това е така, защото Арабаджиев стана заместник-кмет на район „Студентски“ – Столична община. Бакалавър е по “Икономика” и магистър по „Счетоводство и одит” към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Антон Тонев е бил кандидат- общинар във Варна през 2015 г. от една шарена коалиция, в която влизат и Реформаторският блок, и ВМРО.

И накрая – журналистите. В ПП те са двама – Антония Димитрова от Шумен е работила малко в БНР-Радио Шумен и после пет години в разградския вестник “Екип-7“
Петър Миланов, който ще бъде депутат от Видин, е бил репортер, редактор, кореспондент в няколко медии, включително: БНР, БНТ, Агенция „София прес“, вестник „Демокрация“. 

Петьо Цеков, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече