„Що така, бе, Миме?“ Каскета отказал информация за Барселонагейт на евродепутати

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да разкрие пред евродепутатите каквото и да е от свързаното с Бойко Борисов разследване „Барселонагейт“. Това става ясно от доклада на седмината евродепутати от комисията ЛИБЕ, които бяха на специална антикорупционна мисия в България на 23 и 24 септември. Докладът ще бъде обсъден на заседанието на комисията в понеделник.

Срещата с Гешев е била на 24 септември и е продължила час и 15 минути, видя „Сега“ в доклада. Гешев е бил придружен от заместничките си Даниела Машева, Красимира Филипова и Десислава Пиронева, както и от говорителката си Сийка Милева.

Евродепутатите са питали за необходимите реформи в съдебната система, за случаите на корупция по високите етажи, които не са били разследвани, за тенденцията на нарастване на досъдебните производства и кога се очаква да приключат дела за корупция. Питали са и за процеса на номиниране на европейски делегирани прокурори от България, за компетенциите на главния прокурор. „Бяха повдигнати и конкретни въпроси за подслушванията (по време на антиправителствените протести, б.а.) и кой е поискал тази процедура, защо не е започнало адекватно разследване на снимката на бивш министър-председател с пари, златни кюлчета и оръжие, както и за „Барселонагейт“, пише още в доклада.„Барселонагейт“ е на фазата на разследването и главният прокурор не може да поиска или предоставя информация без съгласието на наблюдаващия прокурор. Гешев е подчертал, че не може да предоставя информация по висящи дела дори и на Народното събрание. Гешев отрича, че има неразследвани случаи и подчертава, че публичността по всяко дело зависи от наблюдаващия прокурор. Той се е ангажирал да изпрати допълнително информация по делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов.

По време на разговора групата на Гешев се е оплакала от остарелия Наказателен кодекс, който бил негоден за борба с корупцията. Обяснили са също, че не трябва да се реформира само прокуратурата, а цялата съдебна система. На евродепутатите е обяснено също, че наказателните дела, към които прокуратурата има отношение, са общо 10% (другите са административни и граждански) и по 97% от тях се постигат осъдителни присъди. 

Гешев обяснява още, че първоначално европейската прокуратура е отхвърлила избраните от България делегирани прокурор заради „някакво недоразумение“, тъй като първоначално Висшият съдебен съвет е избрал следователи и един съдия, които според европрокуратурата нямат нужния опит.

Главният прокурор казал още, че не може да дава указания на по-ниско стоящите прокурори. И че прокурорите и следователите се ръководят само от съвестта си и закона, делата се разпределят на случаен принцип, а той не може да се намесва.

Главният прокурор е посочил още, че няма пречка и самият той да бъде разследван. И дори е казал на евродепутатите, че е бил разпитван от специализираната прокуратура по сигнал на министъра (не става ясно кой министър, но вероятно става дума за сигнала на Бойко Рашков, б.а.).

Срещата с Рашков

В първия си ден в България делегацията е отделила и час на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

На евродепутатите Рашков е казал, че вижда статута на главния прокурор като един основните проблеми за решаване в България от гледна точка на върховенството на закона. „Най-общо казано, той изрази съжаление за липсата на контрол върху главния прокурор. Според него главният прокурор смята, че полицията му е подчинена. Всъщност, при отсъствието на парламент и редовно правителство, главният прокурор е единствената институция, която може да спъва работата на полицията“, пише още в доклада.

- Advertisement -

Рашков е обяснил на евродепутатите, че главният прокурор е независимата част от съдебната власт, назначава се от Висшия съдебен съвет, в който има политическа квота. И тази политическа зависимост обяснява защо срещу бившия премиер не е образувано разследване въпреки снимките и записите. 

Служебният министър е казал на делегацията на ЛИБЕ, че корупцията в страната отива много по-далеч от бившия министър-председател, че има огромни случаи на корупция около магистрали и язовири. Също европейското финансиране досега не е било правилно контролирано. 

Рашков коментира също и санкциите по закона „Магнитски“. Според него службите в България не са си свършили работата добре. 

Служебният МВР шеф обяснява и че полицейското насилие по време на протестите миналото лято не е било разследвано адекватно. И вина за това имат правителството на Борисов и главният прокурор. Министърът смята още, че положителният натиск на ЕК върху България е твърде слаб. 

Минеков им е разказал как властимащите си купуват медии

Евродепутатите са се срещнали още с неправителствения сектор, с журналисти, с главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков, със служебния правосъден министър по това време Янаки Стоилов и с вицепремиера Атанас Пеканов, с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, с министъра на културата Велислав Минеков, с омбудсмана Диана Ковачева.

Минеков например им е обяснил как вместо да глоби Кошлуков за показания в ефир среден пръст, СЕМ е санкционирала БНТ и така са платили всички данъкоплатци. 

В контекста на разговора за медийната свобода Минеков е говорил за нуждата да бъдат изчистени т.нар. „медийни услуги“. Той е дал пример за отпуснати половин милион евро на телевизионни канали, за да се отразяват положително министерството. Той вижда това като „купуване на съвест“ във впечатляващ мащаб, като всяко министерство е отпуснало горе-долу една и съща сума, включително за най-популярните медии. „Той също така постави под въпрос отпускането на средства от ЕС за български медии, за което според него липсва прозрачност, и отбеляза, че бенефициентите са проправителствени медии. Според него това води до пълно затъмнение на всяко събитие, което не е харесано от правителството“, пише в доклада.

Изводите от доклада

„Два са важните изводи, които правим. Че трябва да искаме от ЕК да засили мониторинга и одита на фондовете на ЕС за България. Това е един изключително важен механизъм за наблюдение. Идеята не е да бъдем наказвани ние, българските граждани, не да бъдат орязвани фондове, а да има превантивен механизъм, който да накара правителството да спазва върховенството на закона и да ограничи в максимална степен корупцията“, обясни неотдавна в интервю за „Сега“ Елена Йончева, която бе в делегацията на ЛИБЕ. Вторият извод на евродепутатите е, че на изпълнителната власт и на главния прокурор трябва да бъдат изпратени допълнителни въпроси, за да се изясни каква допълнителна работа е извършена за разкриване на корупцията по високите етажи на властта.

Доротея Дачкова, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече