След Радев и Петков отлита за Брюксел

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев е на срещата на върха в Брюксел, където европейските лидери обсъждат енергийната криза, пандемията и ваксинацията срещу ковид.

Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества газ и то на най-добрите цени. Това обяви президентът пред журналисти в Брюксел.  

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви Радев.

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, ставало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

„Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените”, обясни президентът.

- Advertisement -

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

„Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара”, заяви Радев.  

Той обяви също, че ще свика Консултатитния съвет по национална сигурност по въпросите със Северна Македония.

Въпреки заявеното намерение да не пътува за Брюксел заради проблемите в страната премиерът Кирил Петков зминава днес за белгийската столица.

Потвърдени са срещи на Петков с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

ВНапомняме, че в първия ден след като Народното събрание го утвърди като премиер, Петков каза, че на Съвета в четвъртък и петък България ще се представлява от президента Румен Радев, а той самият няма да пътува заради проблемите в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече