Каскета в ужас: Мата Хари ще го спасява!

0

- Advertisement -

Година след като спря делото за пачките и кюлчетата от снимките в спалнята на Бойко Борисов, защото не може да намери Мата Хари, прокуратурата се сети, че има и друг начин да продължи разследването – като провери серийните им номера. Това удивително съвпадна с прекратяването на проверката за гражданството на новия премиер Кирил Петков, която започна с апломб, и с любезностите, които главният прокурор Иван Гешев изведнъж засипа президента Румен Радев, в чийто офис нахлу с бюрото си за защита. Това не са коледни чудеса, нито случайни съвпадения. А рязка промяна в курса на държавното обвинение. Очевиден опит на Гешев да имитира катарзис, с който да спечели благоразположението на новите управляващи. Защото в момента е в кръгова отбрана – отвсякъде му искат оставката. Единствената му защита е мнозинството във Висшия съдебен съвет, което обаче може да го пази най-много до края на мандата си през октомври догодина. Ако оцелее дотогава. Защото и смяната на ВСС е неизбежна, при това доста по-рано.

Така че Гешев трябва да разчита само на себе си. И готов на всякакви салто мортале в опитите да спаси собствената си кожа. Няма да е изненада например, ако внезапно установи и коя е Мата Хари, за която Борисов твърди, че е снимала в спалнята му. Досега прокуратурата даже не сметна за нужно да пита бившия премиер за това, макар и самият той да казва, че знае коя е тайнствената дама. Не е известно дали е питала и НСО, които уж трябва да водят стриктен регистър на достъпа до управляващите държавата.

Дали пък няма да дочакаме и развитие по Барселонагейт?

В Съдебната палата се говори, че спецпрокуратурата е поискала падане на банковата тайна на замесените в скандала. Може да бъдат възродени преписките по скандалите „Ало, Ваньо“ или „Ти си го избра“ (там МВР прави проверка покрай т.нар. канибалска заплаха). Да не забравяме и твърденията на обвиняемия и пребиваващ в Дубай Васил Божков, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на шефа на бюджетната комисия в парламента тогава Менда Стоянова. Все случаи, за които прокуратурата досега откровено пренебрегваше.

Може да се почне с нещо съвсем простичко – твърденията на Борисов за ваксините с изтекъл срок, които Софийската градска прокуратура се зае да проверява. Вярно, че градските прокурори са много нежни и раними души. Видяхме колко ги разстрои разследването за 54 млн. лв. от „Хемус“. Но тази проверка поне би трябвало да е елементарна. Тук не се чакат сложни експертизи, нито падане на банкова и данъчна тайна.

Какъв може да е обратът показва точно проверката, свързана с гражданството на Кирил Петков. Това е супер лесен казус за държавното обвинение, но бе държан на трупчета от август насам. За да приключи светкавично веднага след избирането на Петков за премиер. Само за ден Софийската районна прокуратура, към която спецпрокуратурата прехвърли казуса, сформираха екип от прокурори, които анализирали казуса и преценили, че Петков наистина е декларирал неверни данни пред президента – че има само българско гражданство. Това обаче не било с доказателствена стойност и затова не е престъпление.

Истината е, че тази преписка трябваше да бъде прекратена още преди изборите. Тогава обаче прокуратурата предпочиташе

- Advertisement -

да има нещо в ръкава срещу Кирил Петков

и затова протакаше. Гешев дори даде интервю, в което да посочи, без да го назовава поименно, че бъдещият министър-председател е нарушил Конституцията. Сега обаче екипът от прокурори направо се престара с Петков, като обяви, че той смятал, че заявлението, подадено в Канада, го освобождава от канадско гражданство. Ако бяха прочели решението на Конституционния съд по казуса с гражданството, с което бе отменен указът за назначаването на Петков за служебен министър, щяха да видят, че това изобщо не е така – има доказателства, че премиерът е бил напълно наясно, че заявлението му в Канада не приключва процедурата и го освобождава от гражданството.

Всичко това показва, че

Гешев е в ужас

Вижда се и по действията му. Нелепият опит за връчване на букет на новия правосъден министър Надежда Йорданова се върна като бумеранг при него с репликата й, че тя все пак чака оставката му. Вероятно и подчинените му прокурори са в ужас. Какво ще правят, ако трябва да се размърдат по казуси като „Осемте джуджета“ или пък „Жоси“, в които са намесени самият самодържец и неговият баща.

Засега новите управляващи не показват да са се впечатлили от последните действия на главния прокурор. Не личи да са омекнали и към председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който взе завоя даже по-бързо от Гешев и вече громи корупцията сред герберските кметове. Поведението на двамата всъщност е най-силният аргумент защо тяхното отстраняване е задължително условие изобщо за започването на някаква съдебна реформа. Как можем да говорим за независима прокуратурата или антикорупционна комисия, ако техните ръководители са готови да си сменят мнението според политическата конюктура?

Доротея Дачова, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече