„Врагът с партиен билет“ на Нинова: Изключиха Кирил Добрев от БСП

0

- Advertisement -

Националният съвет на БСП изключи от партията Кирил Добрев. Общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет са дали гласа си, като “за” са били 106, против – 61 гласа, трима са се въздържали.

Това се случи на пленум, свикан „на подпис“, с единствена точка изгонването на Добрев. Неофициално се знае, че мотивите са уронване на престижа на партията.

“Дори и да придобиеш “нотариалния акт от къщата” по давност, никога няма да притежаваш духа на дома”, коментира изключването си във Фейсбук Кирил Добрев.

- Advertisement -

Кирил Добрев, син на покойния Николай Добрев, помогна за избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП през 2016 г. Около 3 години той бе дясната й ръка. После двамата влязоха в тежък конфликт. Добрев отправяше тежки критики към Нинова, а на конгреса през 2020 г. неуспешно опита да я конкурира за председателския пост. Сега, покрай съставянето на правителството, той каза, че желае Нинова да стане министър, стига да остави БСП намира. А на 21 декември написа следното в социалните мрежи: „От месец приятели, съпартийци, съмишленици ми задават едни и същи въпроси. Какво правим с БСП? Как изплуваме от дъното? Възможно ли е в политиката да получаваш все по-нисък резултат, а да го представяш като победа след победа. Изходът е само един – промяна и вътрешнопартийна кампания, която да стартира след конгреса. БСП е партия с достойнство и не може да се крие зад виртуална реалност. Трябва да си кажем истината в очите. И тъй като се познаваме, бъдете сигурни, че няма да остана безучастен“.

Добрев е поредният вътрешнопартиен опонент на Нинова, с когото разправата е безмилостна. Събития той коментира вчера така: „Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия – БСП. Останалото няма значение“.

Решението на ръководството на БСП не се посреща еднозначно в партийните редици. Най-остро реагираха от „БСП за България – Перник“. Те поискаха оставката на председателката на партията с мотива, че тя „за пореден път показа, че единственото, което иска е да управлява БСП на принципа „разделяй и владей“. Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха“. 

Според пернишките социалисти БСП се превръща в „четвърторазрядна партия и патерица на бъдещи управления“.

Депутатът от левицата и член на Националния съвет Крум Зарков публично обяви, че ще гласува „против“ изключването на Кирил Добрев. „Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене. Винаги е бил такъв и никога не е довел до нищо добро. В последните години БСП натрупа опит с изключванията. С някои от изключените после се коалира, с други войната продължава, но нито в един случай това не доведе до по-добър резултат“, написа той в социалните мрежи. Зарков подчерта, че е бил против кандидатурата на Добрев за председател и смята, че „той не бива да е в първите редици“, но „изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.