Ново 20! Властите обявиха: Бустерната доза – след 3, не след 6 месеца

0

- Advertisement -

Здравните власти обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца. При ваксинирантие с „Янсен” този период ще бъде 2 месеца, тъй като това е препоръката на експертите. Актуализацията на сроковете се налага заради новия щам на вируса Омикрон.

„Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект“, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Единствено за ваксината на „Янсен“ този период ще бъде в рамките на два месеца. Това ще важи само за ваксинираните над 18 години“, добави той.

Ето и одобрените от ръководството на Министерството на здравеопазването препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

– При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
– Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
– Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
– иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Здравните власти взеха решение и за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.

- Advertisement -

„При личните лекари се появи информация, че заради необходимостта от 14-дневен интервал между противогрипната ваксина и бустерната доза няма как и двете да бъдат поставени в рамките на месец декемви“, допълни Ангел Кунчев.

Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат желание да имунизират децата си, ще могат да го направят.

Според епидемиолога, преподаващ в Лондон – д-р Петър Марков, фактът, че България е единствената страна в Европейския съюз, която още не е доказала Омикрон, е притеснителен. „Капацитетът за тестване, за генотипизиране в България не е много висок, т.е. ние нямаме ясна представа какъв е делът от случаите с Омикрон в България. Възможно е той да е доста висок”, каза той.

Това означавало, че щом бъде официално потвърден, новият вариант ще стане доминиращ за по-малко от 2-3 седмици – колкото отне в други европейски страни. Данните от тях засега показват нисък процент на тежки случаи, но според д-р Марков това може и да не се повтори у нас. „Ние знаем, че вирусът е по-малко патогенен там, но при много високо имунизирано население”, коментира той.

Затова очакванията на медици са петата вълна да премине бързо, но пак да се стигне до липса на места в болниците. „Очаква ни бърза стръмно покачваща се вълна на Омикрон. В България капацитетът е силно ограничен, така че нашите граждани, които не се ваксинират, трябва да знаят, че може да има ситуация, в която не може да им помогнем, защото няма места”, заяви д-р Иван Колчаков.

За пореден ден пред пунктовете за ваксинации в столицата се образуваха опашки от чакащи. Днес отвори и още един кабинет за ваксинации на деца от 5 до 11 години – в болница „Света Анна“. Първа беше имунизирана 10-годишната Ева. „Искам да ходя на училище спокойно, без да се притеснявам, че мога да се заразя“, каза тя.

Най-малкият ваксиниран пациент досега в „Св. Анна“ е 5-годишният Веско. „Това е инжекция, която убива вирусите. Мина бързо, защото съм радостен”, коментира той.

Лекарите съветваха родителите да ги търсят при всяко съмнение за нежелана реакция. „Това, което трябва да направят, е да следят за наличие на температура и особено над 38 градуса – да дадат обикновен парацетамол или друг медикамент. Други сериозни странични реакции не се очакват”, посочи д-р Ивелина Георгиева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече