Командос осъди МВР за 30 бона – счупил крак на излизане от служебния стол

0

- Advertisement -

Командос от отдел „Специални операции“ при Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е осъдил МВР за 30 000 лв. Това обезщетение му е присъдено заради инцидент, станал преди 5 години. Тогава докато вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ, той се подхлъзнал, стъпил накриво и счупил глезенната става на десния си крак. За това МВР го обезщетило с 8700 лева, но командосът е завел иск за неимуществени вреди в Софийския градския съд, пише правният сайт Лекс.бг.

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в рамките на година, като втория път са извадени винтовете, поставени при първата операция. Експертът по делото обяснява, че няма трайни последици от счупването, но при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов приятел свидетелства, че го видял с патерици след инцидента и бил притеснен, че няма да може да обръща достатъчно внимание на малкото си дете и да спортува. По-късно опитал да играе отново футбол, но се отказал заради болките. Друг свидетел разказва, че командосът изпълнявал различни задачи, но физическото натоварване е основно за всички. За около три месеца пропуснал няколко тренировъчни лагера, а като се върнал на работа, възникнала специална водолазна задача, в която не успял да се включи и това го травмирало.

- Advertisement -

По делото съдът констатира, че Законът за МВР дискриминира служителите на министерството, които имат право на обезщетение, след като са пострадали на работното си място, защото предвижда „таван“ на компенсацията. Такъв е изводът и на други съдии, които гледат дела за обезщетения, заведени от служители на МВР. По тези дела министерството пледира, че са неоснователни, защото ЗМВР предвижда еднократни компенсации с фиксиран размер – 10 заплати за тежка телесна повреда при изпълнение на служебните си задължения и 6 заплати при средна телесна повреда. Прочитът на министерството е, че след като бъдат изплатени тези заплати, служителите му нямат право да претендират по-високи обезщетения за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче вече няколко съдебни състава отхвърлят това тълкуване като дискриминационно и присъждат допълнителни обезщетения на пострадалите служители на МВР, като случаят с командоса е поредният.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече