Държавата ще откупува обратно дюните, брегът – без строителство!

0

- Advertisement -

Всички дюни по черноморското крайбрежие отново ще станат изключителна държавна собственост. Затова, онези, които по някакви причини са преминали в частни ръце, ще бъдат откупени. А на 100 метра от морския бряг ще бъде забранено всякакво строителство. Това са плановете на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, които той разкрива пред „ТВ Блумбърг“.

„Има няколко неща, които, за съжаление, зависят най-вече от други фактори. От Народното събрание – по отношение на промяна за Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Аз лично предложих Зона А, което са 100 метра от самия бряг навътре, да бъде защитена и дам да е забранено строителството – заяви Сандов. – В повечето нормални държави е така – строителството не е непосредствено до брега, за да може брегът, плажът да са едни чисти зони и не просто да се наслаждава човек на слънцето и водата, но и на гледката. Това може да стане през ЗУЧК.“

Другата важна цел е дюните по Черноморието, твърди още Сандов: 

- Advertisement -

„Всички дюни да са пак дюни и те да са, както е по Конституция, изключителна държавна собственост. Това означава кадастърът да включи всички дюни с цялото картиране, а там където те са станали частни, да бъдат изк,пени обратно от държавата. Пари за това ще намерим, включително и може би не само от държавния бюжет“.

Що се отнася до акваторията и самото черноморско крайбрежие министърът разви друга своя идея.

„Тя е свързана с някои нови защитени територии там. Включително ще разгредаме възможността за създаване на национален парк „Българско черноморие“, който няма да е една цяла зона, а ще бъде мрежа от зони по самото крайбрежие, които са държавна собстквеност и просто имат общо управление, което да даде възможност тези територии да бъдат запазени и да търсим туристи и в тази посока – заяви Сандов. – Много малка част от тези територии ще са със строга защита. Те и сега съществуват, но част от крайбрежието, както и част от акваторията, обединени в един такъв национален парк – би било един добър символ. Освен това ние до 2030 г., според европейското изискване, трябва да увеличим броя на защитените територи в България – трябва да постигнем поне 10%, а в момента сме на около 5%. Тази идея се надявам, че ще реализираме до края на мандата“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече