Атанас Чобанов за сигнал за заплаха срещу него: Имам опит с тази банда

0

- Advertisement -

В неделя (9 януари) разследващият журналист Атанас Чобанов от bird.bg съобщи във фейсбук, че е получил заплаха във връзка с последното си разследване за американския лобист Антъни Подеста и договорните му отношения с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски.

„В петък в 12.05 ч получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода“, написа Чобанов.

Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ) реагира веднага, като призова българските служби за бързи действия с позиция, в която се казва: „Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP съобщи в туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов. Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха.“

В понеделник пресцентърът на ДПС съобщи, че председателят на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията на Чобанов. В съобщение, пълно с квалификации по адрес на Чобанов и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ и обичайните неверни опорни точки, че обслужват интересите на съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев, депутатите от ДПС намекват, че заплаха може и да няма. Но ако има, трябвало да бъде разследвана.

Малко по-късно Чобанов съобщи отново във фейсбук, че Софийската районна прокуратура ще извърши проверка на заплахите срещу него, а наблюдаващият прокурор е Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите срещу Борисов и Гешев.

„За „награда“ той е станал част от т.нар. спецекип в Софийската районна прокуратура. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“, пише Чобанов.

„Дневник“ се свърза с него и му зададе няколко въпроса по темата. От отговорите му стана ясно, че предупреждението е получено от чужда спецслужба, която по закон е задължена да го прави, но той не даде подробности. Проверка показва, че такова задължение има например в американската директива 191, която задължава спецслужбите да съобщават на съответните лица и групи, когато имат информация за заплаха за умишлено убийство, тежка телесна повреда и отвличане.

Ето какво разказа Атанас Чобанов:

Осигурена ли ви е някаква охрана?

– Аз съм в чужбина. На колегите ми в България не е, доколкото знам.

Защо смятате, че заплахата е свързана с последното ви разследване и Пеевски?

– Хронологично бях предупреден в последните часове на разследването за Подеста, на следващия ден след като започнахме да звъним на засегнатите лица.

Вие от САЩ ли бяхте предупреден?

– От партньорско правителство. Което има такова законово изискване.

След това предупреждение чуждите власти могат ли да разследват заплахата срещу вас?

– Не мисля. Но ще подам жалба, за всеки случай. В разговора изрично стана дума, че заплахата е за България. Поне аз така разбрах – че е локална.

В България да се извърши нападение срещу вас, така ли го разбрахте?

- Advertisement -

– Да, така го разбрах. Потърсен е и Асен Йорданов, но от българското МВР и след като аз вдигнах аларма. Него не са го търсили от чуждата служба.

Асен Йорданов работи ли за „Бърд“?

– Не. Разделени сме като екипи, но си сътрудничим по някои разследвания и ползваме общи ресурси.

МВР какво е предложило на Асен Йорданов?

– Нищо. И на мен нищо.

А поне проявило ли е интерес към заплахата, ще разследват ли?

– Не знам. Асен каза, че само са го предупредили. В моя случай със сигурност българските служби бяха в неведение.

А него за какво го предупреждават?

– За заплаха. Без специфика.

Като са прочели поста ви във фейсбук явно?

– Не, това с обажданията става в петък (7 януари).

Тоест и българското МВР научава за заплаха, когато звъните на засегнатите. Само че за Асен Йорданов, така ли?

– Не. МВР научава, че има заплаха срещу Асен, по някакви си негови канали.

Видяхте ли ДПС какво разпрати в понеделник – какъв е коментарът ви?

– Изявление на мафиотска организация под прикритието на политическа партия. А за кръга „Капитал“ нека да коментира г-н Прокопиев. Аз не съм му виждал очите, камо ли парите. Това изявление и сезирането на ДАНС е доказателство, че поръчката идва от първия ред в парламента. По същия начин тези бандити внесоха законопроект срещу златните паспорти, след като г-н Пеевски беше посочен от САЩ, че търгува с гражданство.

Покрай други публикации за тези хора получавали ли сте някакви заплахи?

– През годините бях често обект на очернящи кампании в медиите на Пеевски, включително застрашиха сигурността ми, като негови пропагандисти под прикритие на журналисти идваха в Париж два пъти и снимаха жилището ми, за да направят поредния очернящ репортаж. Така че имам опит с тази банда.

Светлана Георгиева, „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече