Протестът на Копейкин: опит за нахлуване в парламента винаги работи

0

- Advertisement -

Протестът на партия „Възраждане“ обявен „срещу зелените сертификати и принудителната ваксинация“ пред Народното събрание започна спокойно в сряда (12 януари) по обяд, но малко по-късно събралите се опитаха да пробият полицейския кордон пред официалния вход на сградата в опит да влязат вътре. Това предизвика напрежение, сблъсъци между полицаи и протестиращи и засили медийното внимание с излъчвания на живо в социалните мрежи.

Опитът беше неуспешен, но продължителен и от обратната страна на входа в сградата, охраната струпа маси като допълнителна бариера. След като напрежението отпред спадна, последва опит за пробив от страни на сградата той също не доведе до нахлуване в парламента, но протестът завърши с деветима ранени полицаи и двама арестувани (по данни на МВР).

Среща между депутати и протестиращи така и нямаше – от една страна привържениците на „Възраждане“ искаха да влязат в Народното събрание (депутатите на партията в кулоарите също твърдяха, че мястото на народа е там), а от друга призоваваха по мегафона народни представители да излязат при тях на площада и да чуят исканията им.

След парламента, част от протестиращите отидоха към министерство на здравеопазването, където депутати от „Възраждане“ се срещнаха с министър Асена Сербезова. „Против задължителната ваксинация съм, против съм и този сертификат да се нарича сертификат за ваксинация, тъй като той предоставя три възможности за избор“, е казала тя, цитирана от БТА.

А привечер от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че министър-председателят Кирил Петков е поканил на среща протестиращите, като не се посочва дата. Той е искал да присъства на протеста, но е в карантина. Според съобщението Петков е заявил, че на прага на петата ковид вълна, отмяна на зеления сертификат не може да бъде направена, а единственият начин щетите от пандемията да бъдат ограничени е масовата ваксинация.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който също е под карантина (наричана от него „домашен арест“) се включи в живо обръщение, а вечерта заяви пред Би Ти Ви, че ако не се разберат с властите за зеления сертификат, ще има още протести.

Сбор от цялата страна

По обяд на площана пред парламента със знамена и плакати да изразят позицията си срещу ковид мерките се събраха привърженици на „Възраждане“ от цялата страна (партията организира транспорт от различни градове). Освен тях имаше хора, които се представяха като подкрепящи здравословния начин на живот, за някои видимо личеше, че спортуват усилено, а трети търсеха „сродни души“ да им споделят своята истина за ваксинацията. Между 1000 и 2000 души имаше в различни моменти около паметника на Цар Освободител.

Броят на полицаите, поели охраната не беше по-малък, но сред тях не се виждаха специални части. Всички бяха с откити лица и без допълнително оборудване от шлемове.

Сред множеството се открояваше и доц. Атанас Мангъров – той стоеше на студа без шапка, но така беше лесно разпознаваем и жени се снимаха с него. „Не съм тарикат със зелен сертификат“, изписва мъж с флумастер върху картон, в началото на протеста. на „Възраждане“. Някои се бяха погрижили да имат и отличителни знаци „Русия“.

„Битката между доброто и злото е безкрайна. Сега се борим със злото“, убедено заявява момче с качулка и огромно бяло знаме на „Възраждане“. Колко спортисти изведнъж умряха, пита момчето, в смисъл, че ваксината ги е убила, но не посочва пример.

В началото на протеста, граждани забелязаха младеж с газов пистолет и уведомиха органите на реда и той бе задържан. Още един е арестуван, но преди протеста, защото в колата му са намерени пиротехнически средства, съобщиха по-късно от СДВР в отговор на въпрос на „Дневник“.

Протестът на "Възраждане": опит за нахлуване в парламента винаги работи

„Лекарите са част от тази мафия, тъпчат болните с какво ли не и ги докарват до смърт“, обяснява мъж на средна възраст. От Пазарджик е, доскоро работел като строител в Англия, но се върнал, защото работодателите там искали ваксинация, иначе гонели от работа. Не вярва нито на лекарите, нито на медиите. „Моя съседка е професор, но е такова говедо – все ми повтаря папагалщините от телевизията“, казва той и тръгва към първите редици, които ще атакуват полицейския кордон.

Под паметника на Цар Освободител организаторите са инсталирали огромен видеоекран. На него се появява лидерът им Костадин Костадинов. След него говори Мангъров и други активисти на „Възраждане“. Тук е и депутатът Николай Дренчев, който твърдеше, че ще се ваксинира само с пистолет на челото, но се оказа с поставена ваксина „Янсен“ през миналата година. Затова от микрофона прозвучава, че и ваксинирани могат да протестират срещу сертификата, защото ограничава свободата.

Депутати от партията, предвождани от Цончо Ганев, също се присъединиха към протеста. При излизането от сградата на Народното събрание церемониално им бе направен шпалир, за минат през полицейския кордон и да застанат също пред микрофона.

- Advertisement -

Опит за нахлуване в парламента

От уредбата зазвучаха призиви за пълна отмяна на мерките, а не само на зеления сертификат. Ораторите сочеха към парламента, че именно там са хората, които могат да ги отменят. И това може да стане сега.

Протестът на "Възраждане": опит за нахлуване в парламента винаги работи

След час и половина на студа част от хората започнаха да напират към сградата и кордонът от полицаи пред стълбите на централния вход мигновено се удвои и утрои. Най-отпред в сблъсъка стърчаха три православни хоругви, до тях белите знамена на „Възраждане“. Те пробиха до стълбите, стигнаха от вратата и там всичко се смеси – полиция, знамена, протестиращи. Хората стигнали пред самия вход на парламента, започнаха да блъскат по стъклата на вратата, но те не се счупиха и спряха.

Напрежението продължи известно време, с опити за пробиви и с изтласквания напред-назад.

Този път, за разлика от лятото на 2020 г. полицията нямаше щитове и палки, а само удържаше натиска, като най-напористите протестиращи, минали през кордона, бяха връщани обратно в множеството от хора.

След неуспешния опит, организаторите от „Възраждане“ обявиха по уредбата, че сменят тактиката – ще излъчат 15 души, които ще преговарят с депутатите в парламента за незабавна отмяна на всички противоепидемични мерки. Преговорната група бе изпратена към служебния вход на Народното събрание. След 20-ина минути един от тях обяви, че в сградата бил само Кристиан Вигенин и той предложил групата да изчака председателя на парламента да излезе от карантина и тогава да преговаря.

Втори опит от друг вход

„Ако до довечера не се отменят мерките, започва революцията“, обяви от личния си мегафон едър мъж. От уредбата на организаторите се чу „Ние сме властта! Те чакат нареждания от САЩ и ЦРУ и затова не могат да преговарят.“ Много мъже се втурнаха към градинката „Св. Климент Охридски“ и оттам атакуваха загражденията, защото охраната беше по-малка. В последвалите сблъсъци, един полицай се свлече на земята и бе откаран с линейка. По-късно МВР съобщи за детев пострадали униформени, а ВМА – за петима прегледани полицаи.

Протестиращите тук бяха само яки момчета, които викаха в хор „Българи, юнаци“, известен призив на футболните агитки. В един миг те успяха да пробият загражденията и пометоха част от полицаите. Пристигнаха още униформени и върнаха младежите отново в градинката.

Пазарджиклията, върнал се от Англия, се оказа отново в първите редици на пробива. И този път натискът не успя и от уредбата на „Възраждане“ обявиха, че протестът се премества пред здравното министерство.

Множеството със знамената тръгна натам, а гласовита дама хвана микрофона и започна да зове да не си тръгват, защото депутатите можели да отменят мерките, а не здравният министър. Хората обаче премръзнали отекоха към близките кафенета и тоалетни.

Максим Караджов, „Дневник“

Снимки и видео: Дневник

Водеща снимка: ОффНюз, Ружа Райчева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече