Караджов махна шефката на „Автомагистрали“

0

- Advertisement -

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е освободил Десислава Христова от съвета на директорите на „Автомагистрали“. Държавното предприятие се тресе от скандали в последните три години, след като стана ясно, че е било използвано като диспечер на огромни бюджетни средства, които са били пренасочвани към частни фирми, включително и кухи дружества.  „Сега“ разкри детайли от голямото претакане в серия публикации.  

Христова бе в борда на „Автомагистрали“ по времето на кабинета „Борисов“. В началото на 2020 г. тогавашният ресорен министър Петя Аврамова отстрани директорката, без да съобщи мотиви.  При първото служебно правителство новият министър Виолета Комитова върна Десислава Христова в ръководството и я направи изпълнителен директор.  Междувременно след силен обществен натиск  прокуратурата започна разследване за безобразията около магистрала „Хемус“ и инхаус поръчките, възлагани на фирмата „Автомагистрали“ без конкурси. МВР, ръководено от Бойко Рашков, започна паралелно работа и направи серия разкрития, вкл. и че десетки милиони, дадени за пътно строителство, са били изнасяни от банка с чували по времето на кабинета „Борисов“ и са поели в неизвестни посоки.

В съобщението на МРРБ за освобождаването на  Десислава Христова от днес не са посочени мотиви. От министерството уточняват, че  първо ще изчакат промяната в борда да бъде вписана в Търговския регистър и тогава ще обяснят какви са причините.

През 2018 г. именно Десислава Христова като член на борда предлага дружеството да разгърне дейността си, като си намери частни партньори, става ясно от документи, с които „Сега“ разполага.

- Advertisement -

Малко по-късно държавното предприятие получава без конкурс задачата да довърши магистрала „Хемус“, въпреки че няма капацитет за такова мащабно строителство, и сключва договори с „помощници“, въпреки че  законът не позволява в инхаус поръчки да се включват подизпълнители. 

.„Аз не съм мозъкът на операцията. Ние трябваше да се развиваме, защото идеите бяха такива. Но по това време никой не беше и помислял за инхаус. Това, което ние предприехме, няма нищо общо с това, което се случи после“, коментира Десислава Христова пред „Свободна Европа“, като посочва, че не знае какви са  мотивите за отстраняването й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече