Драмата във Враца: едно здравеопазване за бедни, друго – за богати

0

- Advertisement -

Можеше ли да остане жива младата майка във врачанската болница? Едва ли. Не само защото има едно здравеопазване за бедни и друго за богати. А защото бездушното, безотговорно безразличие се отглежда десетилетия наред.

Сърцераздирателно…

Стотици хиляди хора в България с невярващи очи са гледали видеото, в което 44-годишната жена умира на една прегръдка разстояние от детето си в непревземаемия подстъп на врачанската болница. И са ронили сълзи, и са псували здравната система, „Бърза помощ“ и цялото правителство начело с министъра на здравеопазването…

Всъщност българското здравеопазване изобщо не е единственият виновник за смъртта на младата майка. И нека не го описваме единствено като убийствена пустош, където хората мрат на конвейер, а неколцина златотърсачи лакомо пълнят джобовете си.

Едно здравеопазване за бедни и друго за богати

Днес българското здравеопазване е далеч по-добро, отколкото преди 30 години (да, знам колко хора ще скочат срещу това твърдение), а разликата между тогава и сега е само в едно: днес се вижда, че има едно здравеопазване за богати и друго за бедни, докато по времето на НРБ този факт се криеше. Тогава нямаше мобилни телефони с камери, нямаше и социални мрежи, от които да научим за всекидневните човешки трагедии, а след това да пророним сълза и да напсуваме властта. (Пък да псуваш властта си беше доста опасно.)

- Advertisement -

Не, вината на здравеопазването в случая отстъпва на заден план, макар че я има. Още повече в сегашната ситуация, когато това здравеопазване е не само претоварено поради пандемията, но и раздирано от вътрешни противоречия за вируси, терапии и ваксини и травмирано от външния натиск на побеснели антиваксъри, на идеологически настървени разобличители на „мита за пандемията“ и на обикновени опортюнисти, които търсят 5 минути слава или някакъв политически бонус.

А вината е другаде

Истинската вина за случилото се във врачанската болница носи ширещото се равнодушие, безразличието, бездушието, потискащият обществен вакуум, в който живее топящото се българско население. То затова се и топи, защото хората нямат усещането за солидарност помежду си, защото социалната тъкан е обезкървена, а дехуманизацията непрестанно се зъби ту срещу бежанците, ту срещу хомосексуалните, ту срещу другите малцинства.

И това не е от вчера или от онзи ден, не е виновен единствено цинизмът по времето на Борисов, капитализмът, настъпил преди това, или измисленият „социализъм“ по времето на НРБ.

Виновна в крайна сметка е онази администраторка зад стъклото във врачанската болница, която си разбърква кафенцето. Виновна е тъкмо тя във всичките си превъплъщения, които човек всекидневно среща в България: бездушното, безотговорно безразличие, отглеждано десетилетия наред на тази територия. Територия, където снишаването и оцеляването са житейски постулати, където „те ме лъжат, че ми плащат…“ и „законът е врата у поле“ са доминиращи философски възгледи, а умрялата жена в преддверието на врачанската болница ще бъде забравена точно за един ден…

Александър Андреев, „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече