Без контрол и глоби! Ковид мерките – само препоръчителни от утре

0

- Advertisement -

Носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, ще остане само препоръчително от 1 април, след изтичането на извънредната епидемична обстановка. Препоръчителни ще бъдат и някои от другите мерки като спазването на дистанция и дезинфекцията, но контрол и глоби няма да има. Това обясниха здравният министър проф. Асена Сербезова и екипът на Министерството на здравеопазването в сряда. Здравните власти ще следят поведението на хората и отражението върху заболеваемостта и в зависимост от ситуацията си запазват правото да въвеждат допълнителни мерки. Затова те излязоха с призив за отговорно поведение към хората.

„От поведението на всички нас зависи каква ще е сутрешната статистика на новозаразаните от Covid-19. Макар че вече не представлява такова предизвикателство и натоварване на здравната система, заболяването е тук и всеки от нас трябва да съдейства с поведението си да го ограничим, за да не посрещнем Коледа и Нова година с нови ограничения“, заяви министър Сербезова.

Какво отпада и какво остава препоръчително?

Считано от 1 април отпада задължителното носене на маски на закрити обществени места и спазването на физическа дистанция. Въпреки това, и маските на закрито, и дистанцията остават силно препоръчителни.

Ще отпадне, обаче, изрично въведеното ограничение за брой хора, които могат да посещават едновременно обекти на закрито. Ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища също отпада, с което те ще могат да се върнат към нормална учебна дейност. Падат също забраните за свиждания в болниците и в домовете за социалните услуги. Премахва се и изискването към работодателите за присъствена работа на не повече от 50% от персонала.

Болни и контакни лица ще продължат да подлежат на изолация и карантина съгласно действащите разпоредби на Закона за здравето.

„Начинът да сведем рисковете от връщането към нормалния начин на живот до минимум е като запазим някои от най-елементарните и най-лесно изпълними, но ефективни мерки за прекъсване предаването на заразата. Преди всичко това е физическата дистанция. Най-голямото изследване на ECDC показва, че разстояние от 1.5 метра осигурява петкратно намаляване на риска от заразяване“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За разликата между задължително и препоръчително

- Advertisement -

Той каза още, че силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения и в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастните и хората с хронични заболявания.

„Ако не носите маска, се подлагате на по-висок риск. Разликата между силно препоръчително и задължително е дали някой чичко ходи отзад и ви пише акт, ако вие нарушите нещо. Ако смятате, че това някога е играло кой знае каква роля през досегашните 2 години, много се лъжем“, заяви Кунчев.

„За миенето на ръце смятам, че е по-скоро въпрос на обща култура и няма смисъл да даваме някаква медицинска мотивировка, но то е нещо, което също ще остане в сила, както и използването на дезинфектанти“, коментира Кунчев.

Проф. Сербезова каза, че властите ще наблюдават поведението на хората и отражението му върху заболеваемостта. „В държавите, в които тези мерки вече са вдигнати, има между 30-50% от хората в зависимост от професии, личностни характеристики или загуба на близък, които ще продължат да носят маски. Така че това, което предстои, е да наблюдаваме поведението на хората в България и как промяната се отразява върху разпространение на инфекцията“, посочи Сербезова.

„Следим динамично ситуацията и е възможно да се въвеждат и нови мерки, ако поведението ни е безотговорно“, предупреди тя.

Граничният здравен контрол остава

Сред мерките, които остават, е граничният здравен контрол. От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на граничните пунктове на един от валидните цифрови сертификати: за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ. Отпада изискването за три цветови зони на държавите и ограничението за недопускането у нас на лица от страни в червената зона.

Със заповед на здравния министър и на местните регионалните здравни инспекции ще могат да се въвеждат допълнителни мерки като задължително носене на маски, дезинфекция и зелен сертификат, но не и затваряне на обекти с обществено предназначение и ограничение в придвижването, пише Медиапул.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече