ЕК ще нищи у нас „къщите за тъщи“: Санкции има, а осъдени?

0

- Advertisement -

Важна евроделегация пристига идната седмица в България заради злоупотребите с евросредства. Представители на ЕК, на парламентарната комисия по бюджетен контрол и на Европейската сметна палата идват на специална мисия, за да проучат „фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС“, съобщават от Брюксел.

Една от основните теми в инспекцията ще е нашумялата афера „Къщи за гости“. През миналия месец в Европарламента бе обсъден доклад за нарушенията в 27-те държави от ЕС при използването на еврофондовете и депутатите останаха буквално сащисани от мащабите на злоупотребите с парите на европейските данъкоплатци, отредени за селски туризъм. Евродепутатите научиха, че ползватели на средства от ЕС за създаване на поминък в аграрните райони масово са изграждали с безвъзмездните евро уж къщи за гости, а всъщност вили и дори луксозни имения за лично ползване.

Порочната практика с мнимите къщи за гости получи името „Къщи за тъщи“ – заради емблематичен случай с бивш директор на фонд  „Земеделие“. Оказа се, че неговата тъща се води получател на евросредства и собственик на туристически обект в с. Лиляново, който обаче не посреща туристи. 

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала отчете през март, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той посочи, че българските власти са проверили 288 обекта и са установили нарушения при 253. За 158 мними къщи за гости е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи са минали между капките, защото сроковете за контрол и евентуално налагане на санкции са изтекли. Санкции все пак има, но няма осъдени.

- Advertisement -

„Къщите за гости са само една от причините за проверката. Има и сигнали за злоупотреби с инфраструктурните проекти, в сметосъбирането също има индикации за неправомерно изразходване на европейски средства. Определено при инфраструктурните проекти са най-големите нередности“, коментира  българският евродепутат Цветелина Петкова. Тя е в състава на европейската делегация, която ще направи своето проучване в България от 11 до 13 април.

„Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите – от онези, които са извършили нарушенията, и от онези, които са имали контролни функции, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, защото ние правим проверка за неща, които са се случили в изминалите десет години, а не което се случва в момента. Сегашните управляващи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в миналото, но те могат да носят отговорност за подобряване на дадени процедури и контролни функции“, коментира Цветелина Пенкова в интервю за  EURACTIV. И посочва: „Въпросът е много сериозен за българското общество. Трябва да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и как се проверяват сигналите за нередности и престъпления“.

Какво предстои

Работната програма на евродепутатите включва срещи с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България (от министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието, прокуратурата, Народното събрание, Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС, Сметната палата, Националното сдружение на общините), както и с неправителствени организации.  Мисията ще приключи с изготвяне на доклад и на препоръки за действие според събраната информация.

Делегацията включва Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин’т Велд („Обнови Европа“, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече