F-16 може да се бавят, защото САЩ не вярват на България

0

- Advertisement -

Забавянето в доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи и на липса на доверие към българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Това допуснаха двамата бивши български военни министри по време на международната конференция „Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани“, пише ЕURACTIV България.

„Изпитваме трудности в процеса по защита на класифицираната информация. Бил съм в НАТО десет години и знам как там издават допуск до класифицирана информация след проучване продължаващо 6-8 месеца. А тука нашите издадоха допуск на Пеевски за по-малко от 5 работни дни“, каза бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Той продължи: „Имам едно такова смътно предположение, че дори F-16 се бавят точно по тази причина, защото все още на 100% не може да се гарантира сигурността на тази технология“.

F-16 е последната модификация на американския изтребител, която притежава голяма част от радарната система на F-35, нови системи за управление, прецизно насочване на оръжията и нова система за избягване на сблъсък със земята.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в Министерството на отбраната, ръководената от Резидента. Обявено бе, че групата е шпионирала в полза на Русия, като се е опитвала да изнася информация точно за новите F-16.

- Advertisement -

През тази година няколко служители на ДАНС бяха уволнени заради подозрения за шпионаж в полза на Русия, но срещу тях не бяха повдигнати обвинения.

Подозренията на Велизар Шаламанов за F-16 бяха споделени и от бившия служебен военен министър Тодор Тагарев.

„Дали ковид ги е забавил (самолетите) или там нещо куца? Ако имаме някакво самочувствие, трябва да се надяваме, че е ковидът, защото не можем да отхвърлим другата версия – че ние не си вършим нашата работа“, каза Тагарев. Той обясни, че договорите за строеж на базата за експлоатация на F-16 са сключени и платени, а работата трябва да започне едва след средата на тази година.

„Ние трябва да създадем и системата за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на Граф Игнатиево покрай РСК МиГ. Трябва да има 110% гаранция, че там руски крак няма да бъде допускан, по какъвто и да е начин. Трябва да има гаранция, че този, който работи там, няма след това да отиде да си пие водката с руснаци“, каза Тагарев.

И двамата се изказаха в подкрепа на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още имат значителен ресурс за употреба, а и са много по-евтини. Тагарев напомни, че Нидерландия освобождава такива изтребители, защото минава към F-35.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече