Компромисът за Украйна: Техническа помощ, без оръжия

0

- Advertisement -

България вероятно ще окаже единствено техническа помощ на Украйна във военния й конфликт с Русия, но без да изпраща оръжия. Такова поне е предложението по въпроса, което направиха депутати от „Продължаваме промяната“ (ПП) на заседание в сряда на парламентарната комисия по външна политика. Техният вариант беше единственият, който комисията одобри. Идеите на ДБ и на ГЕРБ-СДС бяха отхвърлени.

Темата за евентуална военна помощ за Украйна въобще не беше предвидена за дневния ред на комисията. Беше включена като точка по настояване на ДБ и ГЕРБ-СДС на втория ден от посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Двете формации бяха внесли собствени предложения по въпроса, в които изрично се упоменава, че страната ни ще окаже военна помощ на воюващата Украйна. Часове преди началото на заседанието на комисията постъпи и третото предложение – от ПП.

КАКВО СИ КАЗАХА ДЕПУТАТИТЕ

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че „отстоявайки собствената си свобода, Украйна защитава не само себе си, но и нас“. Според Захариева не може по време на война държава членка на ЕС и НАТО да бъде просто наблюдател и да твърди, че помага много, защото приема украински бежанци и предоставя хуманитарна помощ. 

Съпартиецът й Даниел Митов предложи и друга гледна точка по казуса, а именно обновяване на българското въоръжение. „В Бъгария поддържаме от години въоръжние, което е морално остаряло и трябва да започне да се подменя с модерни технологии, които осигуряват по-добра защита и увеличават отбранителния капацитет. Ние бихме могли да погледнем на войната и като на възможност да помогнем на украинците, тъй като те могат да боравят със старо съветско въоръжение. За мен е важно българската държава да покаже, че можем да различаваме добро от лошо и правилно от неправилно, че сме стъпили на ценностни разбирания и в същия момент да започнем разговори с нашите съюзници, така че да подобрим военния си капацитет“, каза Митов.

По повод статистиката, според която повече от 80% от българите не искат страната ни да помага на Украйна с оръжие, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че „страхът е изкючително лош съветник“ и допълни, че България има конкретен политически интерес от това Русия да загуби тази война. „Ако Русия успее да се наложи, това означава, че нейната битка за нова международна архитектура ще се окаже успешна и тя ще бъде в състояние да я продължи“, заяви Иванов и припомни, че страни с много дълга традиция да странят от всякакви военни конфликти като Швеция и Финландия изоставят неутралитета.

КАКВО БИ ПОПРЕЧИЛО?

- Advertisement -

Министърът на отбраната Драгомир Заков описа някои от пречките, които биха възпрепятствали да помогнем на Украйна с оръжие. Той заяви, че в послдния един месец в министерството на отбраната са направени сериозни анализи как може държавна собственост да бъде предоставена на друга държава. Според закона може да се предоставя държавна собственост единствено на териотирята на  България. Министърът заключи, че остават два варианта: или с разрешение на НС, или с промяна в закона. Той допълни, че страната ни може и да не успее да предостави исканото от Украйна, просто защото у нас няма достатъчно наличности. „Вече са специфични исканията от страна на Украйна и е възможно да се окаже, че според списъка на Украйна България може да няма какво да даде“, заключи министърът.

ПОМОЩ, НО БЕЗ ОРЪЖИЯ

Депутатът Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ представи предложението на партията, което предизвика ожесточен дебат, тъй като се оказа, че е внесено часове преди комисията да се събере на днешното заседание. В предложението на ПП се казва НС да даде мандат на правителството да изпрати техническа помощ за защитни цели. Никъде обаче не се споменават оръжия. В предложението на групата  се предлага цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от войната, за енергийната и продоволствената сигурност на България, както и да се окаже на Украйна и на украинските бежанци хуманитарна и финансова помощ. Атанас Славов коментира проекторешението на ПП като компромисен вариант.

 ПРОТИВ

„Възраждане“ с типичните си изказвания на ръба на добрия тон и БСП затвърдиха позицията си да са против изпращането на оръжие в Украйна. Според Ангел Георгиев от „Възраждане“ „Промяната“ упражняват „фурнаджийска“ политика, тъй като с идването на украинския външен министър, позицията на ПП се е променила за един ден. Шефът на комисията Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната“ се видя принудена няколко пъти да се опита да му изключи микрофона, след като Георгиев повиши тон и проскочи времето, в което трябваше да вмести изказването си.

Далеч по-умерен в изказването си бе бившият външен министър от кабинета „Орешарски“ и депутат от БСП Кристиан Вигенин. Според него НС изобщо не трябва да се занимава с този въпрос. Правилното решение, според него, е Министерството на отбраната да внесе конкретни искания, а след това НС да реши. „Не знам каква е тази фиксация на ГЕРБ и ДБ да се предоставя само военна помощ. Постоянното повтаряне на това е психологически терор за българските граждани“, заяви Вигенин и допълни, че предложението на ПП е най-разумно.

В крайна сметка предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на военна помощ на Украйна бяха отхвърлени при гласуване в комисията по външни работи в парламента след почти двучасов дебат с 6 гласа „за“ 3 „против“ и 7 „въздържал се“.  Мина единствено това на „Продължаваме Промяната“ с  11 гласа „за“ и 5 „против“. Очаква се и трите предложения да бъдат разгледани в НС в най-скоро време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече