Ходорковски: Ако Путин загуби Донбас, ще се махне от Украйна

0

- Advertisement -

Михаил Ходорковски, бившият ръководител на ЮКОС, разяснява в пространно интервю пред водещия на предаването HARDtalk Стивън Сакър в БиБиСи,какво е бъдещето на Путин. Ходорковски смята, че Путин ще загуби войната, което по-нататък ще доведе до смяна на режима в Москва. 

„Путин преследва идиотска цел, но не съм сигурен, че е готов да стигне докрая. Смятам, че ако руската войска претърпи поражение в Донбас, той ще трябва да отстъпи“. На въпроса, че на Запад мнозина смятат, че Путин е готов да прибегне и до оръжие за масово унищожение, Ходорковски отговаря, че не му се вярва. „Не е невъзможно, ако продължават западните лидери да го уговарят, че няма да му противостоят сериозно, ако той се откаже от Украйна. Според мен него го спират само думите на Байдън, че ако прибегне до ядреното копче, ще получи адекватен отговор.“

Ходорковски допреди няколко дни е бил във Вашингтон, но според водещия може би не е видял готовност у западните лидери, и дори САЩ да дадат тежкото въоръжение, което иска Зеленски. Ходорковски ясно заявил при срещите си, че Западат се бави много, че действа поне с месец закъснение. Но лека-полека ситуацията се променя. „Смятам, че Украйна получава вече оръжието, което може да използва. Освен това Западът обучава украинските военни как да работят с оръжието, което тепърва ще получат. Това е важен сигнал за всички участници в схватката“, казва Ходорковски.

„Струва ми се, че сега Западът осъзна пред какъв избор е изправен. Казах им няколко пъти, че Путин в главата си воюва едновременно с НАТО, САЩ, а не просто с някаква Украйна. И ако според вас е важно дали Путин ще нахлуе в някоя европейска страна, за да се намеси НАТО, разберете, той вече воюва с НАТО. И вашият избор е дали да победите Путин на украинска територия, или ще ви се наложи да се биете с него на територията на някоя членка на НАТО. В това се заключава целият избор“. 

- Advertisement -

Ходорковски описва и фаталната грешка на Запада да се обвърже тясно с руските енергоносители в последните 10 години.

„А още тогава беше ясно накъде се е запътил Путин. И тогава трябваше да се предприемат стъпки за енергийна независимост. Но какво пък – по-добре късно, отколкото никога. Но днес Западът ще плати за тези грешки.  Що се отнася до Путин, ако му се наложи да преориентира потоците на петрола и газа от Европа към Азия, ще загуби половината от приходите във федералния бюджет. Дали ще успее въпреки това да продължи войната, не знам. Не съм военен експерт, но това ще е сериозен удар за него“, казва Ходорковски. 

Източник: „Сега“

Снимка: фейсбук/Владимир Путин

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече