Петков зове народа да дари по 1 заплата за оръжие на Украйна

0

- Advertisement -

Държавата стартира кампания за набиране на средства, които да бъдат предоставени в помощ на Украйна. Новината за това обяви премиерът Кирил Петков с публикация във Facebook. От нея става ясно, че той е дарил своята заплата.

Новината за това идва на фона на напрежение в редиците на коалицията по въпроса с изпращането на военна помощ за Украйна. Точката все още не е разгледана от депутатите в Народното събрание, които трябва да решат дали да предоставят мандат на изпълнителната власт за предоставянето на военна помощ за Украйна. От “Демократична България” заявиха, че ще свикат коалиционен съвет, но днес стана ясно, че той няма да се състои преди визитата на българската делегация в Киев, където ще предаде каски и бронежилетки, които София е обещала. 

“Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство.   В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема.  Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!

Като министър-председател ще продължавам да работя за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор, като през идващата седмица свиквам коалиционен съвет и организирам пътуване до Киев.   Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем.

- Advertisement -

Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватска, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия изпращат военна помощ за Украйна и това не води до обявяване на война спрямо тях. 

Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси. 

Затова откривам публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата.  Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна. 

Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението.  #едназаплатазаукрайна

Можете да дадете своя принос тук: получател: VDU 0515 Kiev; IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX”, написа Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече