„Газпром“ ни врътна кранчето на газа, върна ни последното плащане

0

- Advertisement -

От днес „Газпром“ официално започна спирането на подаването на газ към „Булгаргаз“. Последното ни плащане към руската държава е отказано и върнато обратно към нас.  Предупреждението за това бе направено с официално писмо вчера.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. Причини за паника обаче няма, а доставките до потребителите са гарантирани. 

И двамата – и Петков, и Николов, бяха категорични, че „Булгаргаз“ може да изпълнява заявките си към потребители без проблеми и не се очакват други режими на изпълнение. 

Утре Николов и Асен Василев пък заминават за Брюксел, където ще обсъдят с Комисията и страните членки последващите действия на страната ни и възможностите за закупуване на общи количества природен газ. 

- Advertisement -

Официалната причина за спирането на синьото гориво е отказът на България да плаща в рубли. Схемата изисква включването на трети субект в плащането, който не е страна по договорите ни. 

„Имаме план – министерство на енергетиката има точни стъпки за изпълнение. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито пък ограничавани. Имаме план как да продължим доставките от алтернативни източници, той е измислен още преди 30 дни„, заяви Кирил Петков. 

Алтернативите са ясни – внос през Гърция на втечнен газ, сделки с Турция и от юни – пълното активиране на интерконекторната връзка, през която получаваме азерски газ.

„Чух, че имало коментари от Борисов днес, но фактите са такива, че след 3 млрд. лева инвестиция (б.р. – за т.нар. „Балкански поток“), имаме диверсификация само в гаража на Севдалина Арнаудова с джип от „Аркад“. Но ние работим усилено и тази сутрин се чух с гръцкия премиер (Кириакос – б.р.) Мицотакис, който ме увери, че всичко върви по план с интерконектора„, продължи премиерът. 

И накрая – Александър Николов отново обяви, че България засега няма да спира транзита на газ към Сърбия и Унгария, но подчерта, че договорите ни се преглеждат от юристи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече