Русия прави нова държава в Украйна – Южна Рус?

0

- Advertisement -

Чернова на документ, подготвен от висши руски чиновници от управляващата партия, призовава за създаването на нова държава – Южна Рус, на части от Украйна, окупирани от руската армия.

С документа се е сдобил „Схеми” – проект на украинската секция на радио „Свободна Европа”. Той се появява на фона на слуховете, че Русия смята да проведе референдум в части от Донецка и Луганска област, които са под руски контрол, както и в Херсон.

Според документа, гласуването ще бъде за обединение на окупираните региони с Русия, по подобие на Крим през 2014 г.

- Advertisement -

Документът е озаглавен „Манифест на южноруския Народен съвет“ и е приет на 16 април. Съставителите му твърдят в него, че чрез „революцията“ през 2014 година Украйна е загубила легитимността си. Тогава според този документ е имало пуч срещу президента Янукович и властта е иззета от нацисти.

В документа не се уточнява кои окупирани територии ще влязат в новата държава „Южна Рус”.

Метаданните от документа посочват, че Роман Романов – високопоставена фигура в партия „Единна Русия” е или автор на документа или е участвал в създаването му. Анонимни държавни служители са разкрили пред „Схеми”, че документът е предаден на сътрудници на Константин Малофеев – богат и влиятелен руски бизнесмен, който участва във финансиране на сепаратистите от Донбас.

Срещу Малофеев са наложени санкции от САЩ и ЕС през 2014 г. заради ролята му в анексирането на Крим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече