Скандал! Изтече аудиозапис на разпра между Петков и превозвачите

0

- Advertisement -

В петък в медиите изтече аудиозапис на разправиите между превозвачите и премиера Кирил Петков по време на срещата им на 5 май. Записът беше разпространен от Нова тв и бТВ, като Нова признава, че записът е предоставен на медиите от превозвачите. Министерският съвет заподозря, че част от транспортният бранш търси нарочен конфликт с правителството.

Кирил Петков започва срещата с уверения, че е поставил искането на превозвачите за намаляване на акцизите върху горивата пред Европейския съвет, но останалите европейски страни не са съгласни, защото подобно изключение ще доведе до масиран натиск и в други страни. Това може да отвори „огромна дупка в бюджета“.

Петкова разказва за румънското правителството, което само е решило да намали акцизите, без да предупреждава ЕС. Резултатът е, че еднократното намаление на цената е изчезнало за седмица под заплахата от огромни глоби от ЕС.

Българският премиер обяснява, че рязкото поскъпване на горивата е свързано със стратегия на Русия, задействана още през август 2021 г. като подготовка за войната.

Срещата в премиерския кабиент продължава по-малко от половин час. Тя приключва, след като една от представителките на превозвачите прекъсва Кирил Петков и му казва с призив да „не разводнява темата“ и го критикува, че правителството не отговаря на поставените въпроси.

„Ако искате, винаги може да си тръгнете. По всяко време сте поканена, ако ви е досадно, да излезете, вратата е там“, казва Петков.

Отговорът е, че въпросът не е в досадата, а че се разводнява темата, а поставените въпроси висят без отговор.

- Advertisement -

„Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Зад вас. Аз ще решавам тук как ще говоря и какво ще говоря. Ваш е изборът“, казва премиерът. След което част от участниците в срещата напускат стаята.

Основните искания на превозвачите са за намаляване на акциза върху горивата, използвани за превози, намаляване на разходите за тол такси и оставката на трима кключови министри – финансовия министър Асен Василев, регионалния министър Гроздан Караджов и транспортния Николай Събев.

„Вие не сте имали желание да преговаряме, да седнем и да се договорим и да започнем да изпълняваме това, което договорим? Вие сте искали да излезете с жилетките. Моля ви, и аз бях на протести до преди 2 години. Никой не ви ограничава, но нека да преценим в тази ситуация – тази криза е за българския народ, не е само за определен транспорт“, казва Събев.

Отговорът е, че ако правителството тепърва ще обсъжда какви мерки може да се вземат, те могат единствено да излязат на протест, който е свикан за 10 май.

След като чува ултиматума за оставките на Василев, Караджов и Събев, Кирил Петков отговаря, че това ще доведе до падане на цялото правителство.

„Логично е да помислим какво означава това. Означава служебен кабинет, следващи избори, комбинация от „Възраждане“, разни други новородени партии, шансът за някакво правителство е близко до нула. Или ако е такова правителство, май България ще плаче. Единствената причина, за която още съм мотивиран да съм тук, е защото ако влезем в този сценарий, като българин не мога да си го позволя. Аз също съм бил на протести.

„Единствената причина да съм тук, е, че ми писна България да се развива по този начин и ако искате да си подадем ръка, ще се опитаме да си подадем ръка и да действаме. Ако искате трите оставки, продължавайте, спрете центъра, може би ще направите най-голямата услуга на нас тримата. По-ужасна роля в този момент в България не мисля, че има като позиция. Единствената причина да съм тук е, че виждам просто как държавата пропада“, казва Кирил Петков по време на срещата цитиран от сайта „Булевард България“.

Той коментира още, че в тези кризи „всеки гледа за себе си“ и дава пример с поведението на зърнопроизводителите, които „искат да си изнесат зърното на макс защото цените са много високи“. В същото време работодателите искат да бъдат компенсирани за високите цени на тока.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече