Два сценария, при които Путин би натиснал „червеното копче“

0

- Advertisement -

Съществуват два хипотетични сценария, вследствие на които руският президент Владимир Путин може да прибегне до т.нар. „червено копче“, т.е. да използва ядрени оръжия в Украйна, твърди британският историк Доминик Сендбрук.

„Първият вариант би бил, ако украинците организират контраатака в Донбас и ако под някаква форма застрашат руския контрол над Крим. Тогава Путин е много вероятно да издаде заповед за използването на ядрени оръжия“, обясни той в интервю за „Дейли Мейл“.

Според него другият сценарий, която обаче е по-малко вероятен, е в случай, при който „разярен и болен“, Путин може да се нахвърли срещу НАТО – нещо, което не е напълно изключено предвид ескалацията на руската страна през последните дни.

- Advertisement -

„При всички положения неизвестните се увеличават – подготвя ли Путин общността за руска ядрена атака? Или просто блъфира? А ако Путин наистина предприема такава атака, какво би предприел Джо Байдън? Ще нареди ли атака срещу Русия?“, коментира историкът.

По думите му днес планетата ни е по-близко до ядрен конфликт от когато и да било след времената на Студената война.  Сендбрук отбеляза, че „ядрените оръжия всъщност са оръжия на безсилието“.

Според него няма никакво съмнение, че в момента съдбата на планетата зависи от решението на един-единствен човек и това е руският президент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече