Украйна спря 1/3 от транзита на руски газ към Европа

0

- Advertisement -

Украйна обяви, че спира транзита на газ за Европа през една от ключовите станции заради форсмажорни обстоятелства.  От сряда операторът на ГТС на Украйна (OGTS) спира транзита на газ за Европа през газоразпределителната станция Сохрановка в Луганска област. Това се казва в съобщението на оператора, публикувано във вторник на сайта му и цитирано от БГНЕС.  „OGTS информира, че от 07:00 часа (08:00 часа българско време) на 11 май 2022 г. газът няма да се приема в украинската GTS във физическата точка на кръстовището Сохрановка“, пише още в него.

Операторът съобщава за възникването на форсмажорни обстоятелства, които правят невъзможно по-нататъшното транспортиране на газ през ГИС „Сохрановка” и граничната компресорна станция (КС) „Новопсков”, които са под контрола на Русия. 

В резултат на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, редица съоръжения на GTS се намират на територия, контролирана от руски войски и окупационната администрация. Понастоящем OGTSU не може да осъществява оперативен и технологичен контрол върху COP Новопсков и други активи, разположени в тези територии, посочват украинските власти.

- Advertisement -

В съобщението се отбелязва и, че „компресорната станция „Новопсков” е първата от компресорните станции на украинската ГТС в Луганска област, през която преминава транзитно почти една трета от газа от Русия към Европа (до 32,6 милиона кубически метра на ден).

Компанията добавя, че „за да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори, е възможно временно прехвърляне на мощности от физическата точка на връзката „Сохранивка“ към физическата точка на връзката „Суджа“, която се намира на територия, контролирана от Украйна. Компанията твърди, че в момента нейните служители не могат да „упражняват оперативен и технологичен контрол върху КС „Новопсков“ и други активи, намиращи се в тези територии“. 

Газпром потвърди получаването на уведомление от оператора на GTS на Украйна за прекратяване на транзита през GIS Sokhranivka от 11 май поради непреодолима сила. Технологично е невъзможно да се прехвърлят обеми към ГИС Суджа, разпределението на обемите е посочено в споразумението за сътрудничество и Киев знае това, твърди още Газпром, прехвърляйки изцяло вината върху Украйна.

Украйна продължава да бъде основен транзитен маршрут за руски газ към Европа и след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече